« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
DEVET GODINA

Amerika tuguje za žrtvama 9/11

Diljem SAD-a održavaju se komemorativni skupi povodom devete obljetnice terorističkog napada 11. rujna

Obljetnica 9/11
Obljetnica 9/11 (Getty Images)
Više o

teroristički napad

,

9/11

,

11. rujna

,

Al-Kaida

,

Ground Zero

U Sjedinjenim Državama u subotu je nizom komemorativnih skupova obilježena deveta obljetnica terorističkih napada Al Qaide na New York i Washington u kojima je 11. rujna 2001. godine ubijeno gotovo 3,000 ljudi. Obilježavanje godišnjice tih tragičnih događaja počelo je u subotu ujutro, minutom šutnje u New Yorku u 8:46 sati, u trenutku kada je prvi oteti putnički zrakoplov udario u Sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra (WTC).

Na svečanosti u blizini "Ground Zero-a", mjestu rušenja tornjeva blizanaca WTC-a na Manhattanu, okupile su se tisuće članova obitelji mnogih od 2.752 žrtve napada, noseći njihove fotografije, bacajući cvijeće u spomen fontanu i čitajući imena svih žrtava.

>>9/11 - devet godina poslije

U čitanju imena žrtava pridružili su im se i radnici s gradilišta spomen-muzeja na "Ground Zero-u". Do 2013. godine na tom bi mjestu trebala biti izgrađene najviša zgrada u SAD-u, 541 metara visoki Toranj slobode. Visina tornja nosi simbolično značenje jer iznosi 1776 stopa, što je godina proglašenja neovisnosti SAD-a.

Američka zastava

Obama i Biden na komemoracijama

Uz gradske i regionalne dužnosnike, na komemoraciji u New Yorku sudjelovao je potpredsjednik SAD-a Joe Biden, dok je predsjednik Barack Obama odao poštu žrtvama 11. rujna na skupu kod Pentagona, u predgrađu Washingtona, gdje spomenik s 184 metalne klupe i stabla podsjeća na isti broj poginulih u udaru otetog putničkog zrakoplova. 

"Gotovo 3.000 života izgubljeno je u najsmrtonosnijem napadu na američkom tlu u našoj povijesti", kazao je Obama. "Mi nikada nećemo zaboraviti slike nestajanja zrakoplova u zgradama ili fotografije koje su ostavili rođaci nestalih. I dok je devet godina došlo i prošlo od toga rujanskog jutra, protok vremena nikada neće umanjiti bol i gubitak zauvijek utisnut u svijesti našega naroda", naglasio je.

Obama je ponovio svoj poziv da se s ljudskošću odgovori na izopačenosti. Istodobno je istakao da će SAD i dalje progoniti ljude odgovorne za "barbarske" napade 11. rujna, uključujući i Osamu bin Ladena, te da "nikada neće popuštati u obrani svoje zemlje". "Mi ćemo obnoviti istinski duh toga dana. Ne ljudsku sposobnost za zlo, nego ljudsku sposobnost za dobro. Ne želju da se uništi, već poticaj da se sačuva", rekao je Obama.

Nakon politički teškog tjedna, u kojem je Obama pozvao pastora s Floride Terrya Jonesa da odustane od prosvjednog spaljivanja Kurana na obljetnicu 11. rujna i podsjetio Amerikance da je vjerska snošnjivost među temeljnim vrijednosti zemlje, on na skupu u Pentagonu nije spomenuo rastuće antiislamsko raspoloženje u SAD-u.

U republikanskom odgovoru na Obamin prigodni govor, čelnik manjine u Predstavničkom domu Kongresa John Boehner objavio je priopćenje u kojem pored sjećanja na žrtve, poziva na nacionalnu budnost i nastavak borbe protiv ekstremizma i terorizma. "Budući da su teroristi pokazali sposobnost prilagođavanja, sada više nego ikada, kao građani i domoljubi, mi moramo ostati budni u našim naporima da se suočimo i porazimo terorističke prijetnje", rekao je Boehner.

Na komemoraciji u Pentagonu govorili su i ministar obrane Robert Gates, te zapovjednik združenog stožera admiral Mike Mullen.

Obljetnica u sjeni kontroverzi

Ovogodišnja obljetnica 11. rujna, protiče u sjeni dviju kontroverzi koje odražavaju rastuću islamofobiju u SAD-u: burne nacionalne rasprave oko plana gradnje islamskog centra i džamije na Manhattanu, nedaleko od Ground Zeroa, te nacionalne i globalne zabrinutosti koju je izazvao pastor s Floride Terry Jones najavom prosvjednog spaljivanja Kurana - koje je definitivno otkazao tek u subotu, kada je doputovao u New York.

U petak navečer, stotine pristaša predložene gradnje islamskog kulturnog centra okupilo se na Manhattanu, gdje su uz upaljene svijeće, pjevali i molili. Obljetnica 11. rujna obilježava se kao Nacionalni dan sjećanja i služenja zajednici, na koji su američki građani pozvani da se uključe u brojne volonterske aktivnosti i doniranje.(hina/metro-portal)

11.09.2010. 19:15:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    11.09.2010. 22:30
    a u isto vrijeme, potiho, Pentagon kupuje sve primjerke prvog, greškom necenzuriranog izdanja knjige Operation Dark Heart memoara Lt. Col. Anthony Shaffera, inače poznatog po tome što je sudjelovao u tajnoj protuterorističkoj akciji (Able Danger) u kojoj su otkriveni teroristi 'odgovorni' za napad na WTC godinu dana prije tragedije... tada je bio ušutkan od svojih nadležnih i kada je nakon napada to iznio pred komisijom 2003. je bio nečasno otpušten iz vojske...

    da, tužno je vidjeti kako su ljudi naivni i popušili trik, a još tužnija je činjenica da su amerikanci od tad pobili stotine tisuća, a neki kažu čak milijun civila u iraku i afganistanu... :-P
Novi komentar
nužno
nužno