« Kazalište
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
HNK

Dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta za 2012

Nagrade za životno djelo dobili su Zlatko Vitez za područje drame i Richard Simonelli za područje operete i mjuzikla

Nagrade hrvatskog glumišta za 2012
Nagrade hrvatskog glumišta za 2012 (Arhiva)
Više o

HNK Zagreb

,

Alma Prica

,

Zlatko Vitez

,

Kristina Kolar

,

unterstadt

,

Interface

,

Hrvoje Kečkeš

,

drama

,

Krletka

,

Mario Mirković

,

Nagrade hrvatskog glumišta

,

Richard Simonelli

,

Doris Šarić-Kukuljica

,

Marko Petrić

,

Iva Mihalić

,

Rent a friend

,

Dražen Čuček

,

Medeja

Dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta za 2012. godinu na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu, uz dodjelu nagrada za životno djelo koje su dobili Richard Simonelli za operetu i mjuzikl i Zlatko Vitez za dramu. 

Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava "Unterstadt" u režiji Zlatka Svibena, izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i produkciji Osječkog ljeta kulture 2012.

Najboljim redateljskim ostvarenjem žiri za dramu proglasio je Zlatka Svibena za režiju predstave "Unterstadt" u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Za glavnu žensku dramsku ulogu nagrađena je Alma Prica za ulogu Medeje u predstavi "Medeja", dok je Hrvoje Kečkeš dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu za tumačenje Albina u predstavi "Krletka" Satiričkog kazališta Kerempuh.

Nagrade za najbolje sporedne uloge osvojili su Mario Mirković i Doris Šarić-Kukuljica, dok su najboljim mladim umjetnicima proglašeni Marko Petrić i Iva Mihalić.

Ocjenjujući lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu "Rent a friend" u režiji Anje Šuše.

Najboljim praizvedenim suvremenim hrvatskim dramskim tekstom ili najboljom dramatizacijom, adaptacijom, dramaturškom obradom teksta ili dramaturgijom predstave proglašen je tekst Ivora Martinića "Moj sin samo malo sporije hoda".

Nagrada za najbolju kazališnu scenografiju dodijeljena je Darku Petroviću, a za kostimografiju Danici Dedijer.

Žiri za operetu i mjuzikl najuspješnijom predstavom u cjelini proglasili su "Cabaret" u režiji Dore Ruždjak Podolski i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje u kategoriji operete i mjuzikla nagrađen je Igor Barberić za "Footloose".

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Kristini Kolar za ulogu Metelle u predstavi "Pariški život", dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Dražen Čuček za ulogu Master of Ceremonies (Emcee) u predstavi "Cabaret".

Žiri za ples najboljom plesnom predstavom u cjelini proglasio je "Interface" u koreografiji Snježane Abramović Milković i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Najboljim koreografom proglašena je Snježana Abramović Milković za koreografiju u plesnoj predstavi "Interface" u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Najbolju žensku plesnu ulogu ostvarila je Petra Hrašćanec za ostvarenje u predstavi "Love will tear us apart", a za najbolju mušku plesnu ulogu nagradu je dobio Ognjen Vučinić za predstavu "Interface".

25.11.2012. 05:35:00
Novi komentar
nužno
nužno