« Kazalište
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ZABAVNA SVEČANOST

Dodijeljene nagrade hrvatskog glumišta za 2010.

Na zabavnoj su priredbi glavne nagrade dobili Joško Ševo i Sandra Lončarić Tankosić za najbolju mušku i žensku ulogu u drami

Svečana dodjela nagrada hrvatskog glumišta za 2010.
Svečana dodjela nagrada hrvatskog glumišta za 2010. (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Nagrade hrvatskog glumišta

,

Joško Ševo

,

Sandra Lončarić Tankosić

,

Nika Mišković

,

Vera Zima

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) sinoć su 19. put dodijeljene Nagrade Hrvatskog glumišta 2010. za najbolja umjetnička ostvarenja u drami, operi i baletu, a ove godine i u opereti/mjuziklu i plesu, te za najbolja glumačka ostvarenja u televizijskoj drami, za najbolju scenografiju, kostimografiju i u drugim kategorijama.

Svečanost je održana u znaku 150. obljetnice HNK, kada je na današnji dan 1860. glumac Vilim Lesić objavio da će se na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski jezik.

Publiku su ugrijavali dečki iz Kerempuhovog sastava "Chishche lishche" formiran za predstavu "O medvjedima i ljudima" Saše Anočića, koji čine Mario Mirković, Luka Petrušić, Hrvoje Kečkeš i Ivan Đuričić. U jednoj im se točki pridružio i član istog kazališnog ansambla Borko Perić koji je fantastičnim vokalom kojeg se pod hitno treba iskoristiti u glazbenoj umjetnosti iznenadio sve one koji ga još nisu imali priliku čuti pjevati.

Iako je zbog HRT-a kasnila pola sata, čitava je predstava bila vrlo zabavna i duhovita, s odličnom rasplesanom i raspjevanom voditeljicom Majom Posavec čija je svestranost podsjetila na onu Hugha Jackmana na pretprošlogodišnjoj dodjeli Oscara. Scenarist je odlično odradio svoj posao pa su organizacijske nejasnoće i dosadnjikave zahvale nekih dobitnika ipak pale u drugi plan.

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame ove je godine dodijeljena redatelju Jošku Juvančiću, dok je u kategoriji operete i mjuzikla nagrada pripala pjevačici, plesačici i glumici Lili Čaki, koja već šest desetljeća aktivno djeluje na sceni Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Nagradu je Juvančiću uručio ministar kulture Božo Biškupić, zahvalivši mu na doprinosu hrvatskoj kazališnoj sceni, na brojnim režijama i dugogodišjem pedagoškom radu te na posebnom doprinosu Dubrovačkim ljetnim igrama.

Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijeljena je Dušku Zubalju za scensku glazbu u predstavi "Ni med cvetjem ni pravice" prema "Baladama Petrice Kerempuha" Miroslava Krleže u režiji Adama Končića i Duška Zubalja i izvedbi Kazališta Pinklec iz Zagreba.

Najbolja dramska predstava ove godine je "Građanin plemić" Jean-Baptiste Poquelina Molierea/Jean-Baptiste Lullyja, u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi HNK u Zagrebu.

Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu u drami dobila je Sandra Lončarić Tankosić za ulogu Vere u predstavi "Paralelni svjetovi" Mire Gavrana u režiji Roberta Raponje i izvedbi HNK u Osijeku, dok je nagradu za glavnu mušku ulogu dobio Joško Ševo za ulogu Mate Arpuna u predstavi "Škrtičina" Marijane Nola u režiji Zorana Mužića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Nagradu za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mladež dobila je predstava "Dječak Ivek i pas Cvilek" u režiji Anice Tomić i izvedbi Kazališne družine Pinklec iz Čakovca u koprodukciji s Dječjom i lutkarskom scenom HNK u Varaždinu.

Nagradu za najbolju žensku uloga u toj kategoriji dobila je Nika Mišković za ulogu Ane u predstavi "Ana i Mia" Kazališta Mala scena iz Zagreba, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Mladen Vujčić za ulogu Ježurke Ježića u predstavi "Ježeva kućica" Branka Ćopića Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenja u TV drami dobila je Vera Zima za ulogu Ruže Kosmički u seriji "Odmori se, zaslužio si".

Nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje u radio-drami primio je Darko Tralić za režiju radio-igre "Mali Geza" Janosa Hayja.

Nagradu za najbolju scenografiju dobila je Dinka Jeričević u predstavi "Građanin plemić", a nagradu za najbolju kostimografiju Ana Savić Gecan također u predstavi "Građanin plemić".

Nagradu za najbolju predstavu i najbolje redateljsko ostvarenje u kategoriji opereta ili mjuzikl dobio je "Spli'ski akvarel" u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi HNK Split.

Nagradu za najbolju žensku ulogu u opereti ili mjuziklu dobila je Ljiljana Čokljat za ulogu Nine Filipovne u predstavi "Jalta, Jalta" Milana Grgića - Alfija Kabilja u režiji Nine Kleflin i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Za najbolju mušku ulogu u toj kategoriji nagradu je dobio Davor Radić za ulogu Griše u predstavi "Jalta, Jalta" u izvedbama HNK u Osijeku i zagrebačke Komedije.

Najbolja plesna predstava je "Nastup" u koreografiji Matije Ferlina i izvedbi i produkciji Studija za suvremeni ples iz Zagreba. Nagradu za najbolju žensku ulogu u plesu dobila je Roberta Milevoj za ostvarenje u "Nastupu", a nagradu za mušku ulogu u plesnoj predstavi dobio je Ognjen Vučinić za ostvarenje u predstavi "UTF-8" u koreografiji Sahara Azimija i izvedbi i produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla.

Nagradu Hrvatskoga glumišta dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika od 1992. godine.

25.11.2010. 04:01:00
Novi komentar
nužno
nužno