« Kazalište
objavljeno prije 14 godina
PRIZNANJE GLUMCIMA

Dodijeljene godišnje nagrade HNK u Zagrebu

Godišnje nagrade HNK u Zagrebu za najbolja dramska, operna i baletna ostvarenja u sezoni 2009./2010. dodijeljene su danas u foyeru kazališta

(Damir Krajač/CROPIX)
Više o

HNK Zagreb

,

nagrade

Nagrada Mila Dimitrijević za najbolju žensku ulogu uručena je Branki Cvitković, za ulogu Varvare Petrovne Stavrogine u drami "Bjesovi" Dostojevskog, u režiji Janusza Kice. Branka Cvitković snažna je glumačka osobnost i umjetnica impresivne izražajnosti, istaknuto je u obrazloženju.

Istoimenu nagradu za najbolju dramsku mušku ulogu dobio je Siniša Popović, za Gospodina Jourdaina u drami "Građanin plemić" Molierea-Lullyja, u režiji Krešimira Dolenčića, ulogu kojom je potvrdio tezu da "svaki klasični tekst može dobro komunicirati sa sadašnjošću".

Nagrada Marijana Radev za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Tamari Franetović Felbinger za ulogu Marije u operi "Mazepa" Čajkovskog, pod dirigentskim vodstvom Mihaila Sinkeviča, u režiji Ozrena Prohića, koju je "ostvarila u punom kapacitetu odrednica koje taj lik zahtjeva, od lirskih ulomaka do dramske napetosti vodeći siguran luk vokalne i interpretativne izražajnosti".

Za najbolju mušku ulogu, u istoj operi, Nagradu Vladimir Ruždjak dobio je bariton Siniša Hapač, za ulogu Mazepe koja je "gotovo nepoznata u našoj opernoj javnosti, ali je i jedna od najzahtjevnijih u domeni dramskog baritona".

Nagradu Ana Roje primila je Edina Pličanić za ulogu Marguerite Gautier u baletu "Dama s kamelijama" Carla Davisa, u koreografiji Dereka Deanea. Unatoč dugotrajnom izbivanju zbog ozljede, Plićanić se u velikom stilu vratila na scenu, potvrđujući ulogom Marguerite svoj profesionalni status i iznimnu kvalitetu, naglašeno je.

Nagrada Oskar Harmoš za najbolju mušku ulogu pripala je Dmitriju Timofejevu za "zahtjevne glavne uloge klasičnog baletnog repertoara ostvarene u jednoj sezoni", za Princa u "Orašaru", Princa u "Labuđem jezeru", Princa u "Pepeljuzi", Plave ptice u "Trnoružici" i Espada u "Don Quijoteu".

Intendantica HNK u Zagrebu Ana Lederer rekla je da su se ansambli tog kazališta proteklih godina afirmirali i osnažili, osobito u srednjom i mlađoj generaciji. U 150. obljetnicu ulazimo u snazi zajedništva koju čine mnoge, individualne kreacije, dodala je. U sezoni 2010./2011. Drama i Opera HNK pripremaju po četiri premijerne predstave, a Balet dvije. (hina/metro-portal)

18.06.2010. 15:26:07
Novi komentar
nužno
nužno