« Život
objavljeno prije 6 mjeseci i 6 dana
ANALIZA

Dobre i loše prakse pomicanje sata

Više je onih koji zagovaraju ljetno računanje vremena te navode poboljšanja koja ono ima za naše mentalno i tjelesno zdravlje te dobrobit

Mda...
Mda... (Arhiva)
Više o

zimsko računanje vremena

,

pomicanje sata 2023

I opet nam se mijenja vrijeme - u nedjelju, 29. listopada kazaljke na satu ćemo pomaknuti za jedan sat unatrag. Iako to znači da ćemo dobiti dodatni sat spavanja, i dalje se vodi debata trebamo li ukinuti tradiciju mijenjanja sata, odnosno ljetnog i zimskog računanja vremena.

Više je onih koji zagovaraju ljetno računanje vremena te navode poboljšanja koja ono ima za naše mentalno i tjelesno zdravlje te dobrobit.

Manje depresivnih epizoda - danska studija iz 2017. godine, koja je obuhvatila više od 185.000 ljudi tijekom 15 godina, otkrila je da je prijelaz s ljetnog na zimsko računanje vremena povezan s porastom depresivnih epizoda od 11 posto.

Manje prometnih nesreća - Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) pozvao je na ukidanje zimskog računanja vremena tvrdeći da pomicanje sata unatrag povećava rizik od prometnih nesreća zbog vožnje u mračnijim zimskim mjesecima.

Pad broja srčanih udara - Charlie Morley, autor knjige Wake Up to Sleep, navodi studiju iz 2014. godine koja je prijavila značajan pad srčanih udara u 24 sata nakon pomicanja kazaljki na satu unatrag.

Povećana imunost - dobar san tijekom zimskih mjeseci ključan je za zaštitu od prehlade i gripe. Istraživanja pokazuju da čak i mala redukcija sna može utjecati na imunološki sustav.

Sve u svemu, možda bi ipak trebali prestati raditi te promjene, za svoje dobro...

26.10.2023. 08:31:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.10.2023. 09:13
    mrzim pomicanje sata nadam se da ce ga ukinuti
Novi komentar
nužno
nužno