« Glazba
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
NAJAVE

Đorđe Stanetti: Bach i Messiaen

Kad bih morao provesti ostatak života na pustom otoku s klavirom na koji bih smio ponijeti deset partitura, sasvim sigurno bi među njima bila Bachova i Messiaenova djela.

Đorđe Stanetti
Đorđe Stanetti (Arhiva)
Više o

koncert

,

Đorđe Stanetti

Tako razgovor započinje pijanist Đorđe Stanetti, najavljujući svoj koncert naslovljen jednostavno - Bach i Messiaen.

Đorđe Stanetti debitirao je uz Zagrebačku i Beogradsku filharmoniju već sa šesnaest godina i od tada je prisutan na koncertnim podijima njegujući repertoar svih stilskih razdoblja, nastupajući ravnopravno i kao solist i kao komorni muzičar.

Diplomirao je klavir u Beču gdje se kasnije i usavršavao, a nastupao je u svim većim gradovima Hrvatske, kao i u gotovo svim većim muzičkim centrima bivših jugoslavenskih republika te u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Argentini, Švicarskoj, Rumunjskoj i Danskoj.

Gostovao je na mnogim festivalima, svirao sa svim vodećim orkestrima i dirigentima u regiji, a kao komorni glazbenik surađivao je s mnogim istaknutim domaćim i stranim umjetnicima među kojima je najzapaženija bila suradnja s proslavljenom hrvatskom pjevačicom Dunjom Vejzović. Godine 2002. bio je dobitnik nagrade Milka Trnina Hrvatskog udruženja glazbenih umjetnika za izvedbu Papandopulovog Koncerta za klavir i orkestar uz Zagrebačke soliste, a dobitnik je i godišnje nagrade Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Redovni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Na koncertu u sklopu ciklusa Vivant professores u utorak 16. ožujka 2021. u 19.30 u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Stanetti će izvesti omiljena mu djela dvaju skladatelja - Bachovu VI. partitu u e-molu, BWV 830 te Messiaenovu Visions de l'Amen za dva klavira.

Izvedba Visions de l'Amen dugogodišnja je želja Đorđa Stanettija, a sada će mu u tome pomoći njegovi bivši studenti! Sretan sam što ću ostvariti svoju viziju iz mladosti i s mladenačkim entuzijazmom za drugim, odnosno prvim klavirom, izvesti ovu tako lijepu i dojmljivu partituru, kazao je pijanist. Sedam stavaka skladbe koju je Messiaen posvetio svojoj supruzi Yvonne Loriod, s kojom ju je i praizveo, izvodit će uz Stanettija redom Filip Fak, Ivana Dragičević, Dino Kalebota, Zoran Velić, David Vuković, Krešimir Starčević te Marijan Đuzel!

Ulaznice za koncert su u prodaji na web portalu Ulaznice.hr po cijeni od 30 kuna, a za sve one koji ne uspiju doći do ulaznice, organiziran će biti prijenos uživo na YouTube Kanalu Muzičke akademije!

11.03.2021. 10:06:00
Novi komentar
nužno
nužno