« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ŠKAKLJIVO PITANJE

Dječake u Sloveniji mogu obrezivati samo uz njihov pristanak

Obredno obrezivanje djece prakticira se kod Muslimana koji su to preuzeli od Židova. U Sloveniji živi zajednica od oko 50.000 muslimana Bošnjaka podrijetlom iz BiH

(ilustracija(dreamstime))
Više o

Slovenija

,

obrezivanje

,

vjerske slobode

Ured slovenskog pravobraniteljstva ljudskih prava objavio je u petak mišljenje da obredno obrezivanje muške djece mlađe od 15 godina valja smatrati protupravnom povredom tjelesnog integriteta i ljudskih prava djeteta ako za takav zahvat nema medicinskih indikacija nego ga zahtijevaju roditelji zbog vjerskih i moralnih uvjerenja.

"Ustavno pravo na vjersku slobodu ne opravdava povredu tjelesnog integriteta druge osobe, zato smatramo da je obrezivanje iz nemedicinskih razloga dopustivo samo uz suglasnost djeteta i uz uvjete koje određuje kodeks prava pacijenata, dakle da se može dopustiti tek nakon što dijete navrši 15. godinu života", navelo je u svojem mišljenju slovensko pravobraniteljstvo ljudskih prava.

Ustanova je takvo mišljenje obrazložila odgovorima koje je dobila od više strukovnih asocijacija, među ostalim od državne komisije za medicinsku etiku.

Ta je komisija u svojoj ocjeni navela da je obrezivanje mladih dječaka u Sloveniji ako to zahtijevaju njihovi roditelji iz religioznih razloga i bez medicinskih indikacija problematično iz moralnih razloga i da liječnici takve operacije ne bi smjeli izvoditi, osobito ne na osnovi police zdravstvenog osiguranja.

Obredno obrezivanje djece prakticira se kod Muslimana koji su to preuzeli od Židova. U Sloveniji živi zajednica od oko 50.000 muslimana Bošnjaka podrijetlom iz BiH.

Kako navode slovenski mediji, ombudsman je pitanju obrezivanja obratio pozornost i zatražio stručna mišljenja kirurga i stručnjaka za medicinsku etiku nakon nekih dubioznih primjera do kojih je došlo u javnim zdravstvenim ustanovama. Radilo se slučajevima kad su roditelji Muslimani tražili obrezivanje muške djece u javnim bolnicama na trošak zdravstvenog osiguranja, službeno prijavljujući zahtjev za operaciju navodnim medicinskim indikacijama, ali su bili odbijeni.

03.02.2012. 21:00:55
Novi komentar
nužno
nužno