« Spektakli
objavljeno prije 15 godina
komemoracija

Djeca se oprostila od Michaela Jacksona

Dirljiv oproštaj od Michaela Jacksona na komemoraciji u Los Angelesu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Prince Michael Jackson

,

Michael Jackson komemoracija

,

Paris Jackson

,

Blanket Jackson

U sportskoj dvorani Staples Centra u Los Angelesu u utorak je održana svečana komemoracija za Michaela Jacksona, na kojoj su se članovi obitelji, prijatelji i tisuće obožavatelja dirljivo oprostili od glasovitog pop glazbenika, koji je umro 25. lipnja u 51-oj godini.

Na prilazima dvorani Staples Centra koja prima 22.000 gledatelja, okupilo se oko 250.000 ljudi, prema procjenama policije koja je podigla barikade, zatvorila ulice i blokirala cijelu četvrt.

Stotine tisuća obožavatelja Jacksona okupilo se diljem SAD-a, prateći uživo prijenos komemoracije na jumbo-ekranima, u kino dvoranama i na drugim mjestima, od njegovog rodnog Garya, u Indiani, do Times Sqarea u New Yorku i Appolo Theatera u Harlemu. Na TV ekranima i preko Interneta prijenos su pratili milijuni Amerikanaca, a diljem svijeta njihov bi broj mogao doseći stotine milijuna, ocijenili su medijski stručnjaci u SAD-u.

Komemoracija je imala naglašeno duhovnu notu, uz propovijedi i molitve pastora Luciousa Smitha i Ala Sharptona, te zastupljenost gospel glazbe u nastupima zbora i pojedninih izvođača.

Komemoracija je započela sa Smokeyem Robinsonom, koji je čitao pismo sućuti Nelsona Mandele.

Gospel zbor je otpjevao "Soon and Very Soon" dok je Jacksonov zlatni lijes na kolicima dovezen ispred pozornice.

Mariah Carey je s Tray Lorenzom otpjevala "I'll Be There", baladu sastava Jackson 5. Queen Latifah pročitala je pjesmu Maye Angelou, a Lionel Richie izveo je "Jesus Is Love".

Berry Gordy, legendarni direktor Motown Recordsa nazvao je Jacksona "jednostavno najvećim zabavljačem koji je ikada živio", dok je Stevie Wonder izveo svoje skladbe "I Never Dreamed You'd Leave in Summer" i "They Won't Go When I Go", rekavši publici kako se nadao da nikada neće doživjeti taj dan.

Košarkaške zvijezde Kobe Bryant i Magic Johnson pričali su u svojim uspomenama na pop zvijezdu, a Jennifer Hudson otpjevala je "Will You Be There".

Pastor Al Sharpton, istaknuti borac za društvenu ravnopravnost crnaca, u prigodnom je slovu odao priznanje Jacksonu za rušenje rasnih barijera čime je otvorio put drugima, od Tigera Woodsa do Baracka Obame.

Glumica Brooke Shields u emotivnom je istupu govorila s uspomenama na prijateljstvo s Jacksonom, opisujući ga kao "najprirodnije i najlakše od svih prijateljstava".

Publici se obratila i predstavnica Kluba crnačkih zastupnika u Kongresu SAD, odajući priznanje Jacksonu za dokidanje rasnih predrasuda u američkom društvu.

Najemotivniji trenutak komemoracije dogodio se na samom kraju, kada je njegova 11-godišnja kći Paris, okružena na pozornici članovima obitelji Jackson kazala: "otkako sam se rodila, tata je bio najbolji otac kojeg sam mogla zamisliti. Želim reći samo...toliko te volim".

Obitelj Jackson je nakon komemoracije organizirala poseban prijem za 800 prijatelja i uzvanika.

Za komemoraciju su besplatne ulaznice podijeljene za 17,500 obožavatelja odabranih lutrijom, između 1,6 milijuna koliko ih se registriralo preko interneta. Oko 11,000 ljudi pratilo je komemoraciju u dvorani, a 6,500 na divovskim video ekranima u kinu Nokia, preko puta Staples Centra.

Prvi obožavatelji stigli su pred Staples Centar u 3 sata noću, a okolne su pločnike cijeli dan zauzimale stotine uličnih prodavača s majicama, kapama, značkama i drugim prigodnim suvenirima umrlog 'Kralja popa'.

Policijska uprava Los Angelesa (LAPD), angažirala je oko 3.200 policajaca na zaštiti događaja i privatnog obreda, koji je prethodno održan na groblju Forest Lawn Memorial u četvrti Hollywood Hills.

08.07.2009. 00:53:27
Novi komentar
nužno
nužno