« Život
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
NIJE LI TO OČITO?

Djeca nikako ne smiju trenirati boks

Energično se treba suprostaviti boksu za mlade jer je to sport u kojem se potiču udarci u glavu

Zašto bi djecu slali tamo gdje će ih mlatiti po glavi?
Zašto bi djecu slali tamo gdje će ih mlatiti po glavi? (Shutterstock)
Više o

djeca

,

boks

,

sportovi za djecu

Iako bi to trebalo biti samo po sebi jasno, najveće organizacije pedijatara u SAD-u i Kanadi objavile su kako boks nije prikladan za djecu i tinejdžere, pozivajući svoje članove da se energično usprotive boksu za mlade zbog opasnosti od ozbiljnih ozljeda mozga i lica.

Potres mozga je najčešća ozljeda koja se javlja u boksu, pa roditelji trebaju ohrabriti svoju djecu da pronađu sportove koji nisu usredotočeni na udarce u glavu i lice, kaže se u zaključcima izjave o novoj politici Američke akademije za pedijatriju i Kanadskog pedijatrijskog društva, objavljenim u ponedjeljak na web stranici časopisa Pediatrics.

"U boksu, djeca i mladi se potiču i nagrađuju za udaranje u glavu. Mi kažemo, ne stavljajte djecu u sport u kojem se udarci u glavu odobravaju i potiču", rekao je dr. Claire LeBlanc, suautor izjave o novoj politici i predsjednik Kanadskog pedijatrijskog društva.

30.08.2011. 11:39:48
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Bože Bilobrk
    28.02.2012. 14:13
    Ne mogu se složiti sa ovim mišljenjem pedijatara. Pokušat ću objasniti zašto. Kao prvo, da ti pedijatri uopće znaju što je to boks, ovako ne bi govorili! Zašto onda sude o nečemu o čemu nemaju pojma? I sam rekreativno treniram boks i o tom sportu mogu reći samo sve najbolje. Samo bavljenje sportom dobar je način da se djeca maknu sa ulice, a i upoznaju i steknu nove prijatelje. Ako ga djeca treniraju, to ne znači da moraju odrađivati sparinge, mogu samo i udarati u vreću. Ako, i bude sparinga trener će ih staviti s nekim tko im je ravnpravam, i tu sigurno nema pravog udaranja. Osim toga istraživanja su pokazala da je udaranje u vreću i spariranje (čak i bez pravog udaranja) najbolji način za oslobađanje od negativne nergije i loših emocija i, makar to zvučalo malo nevjerojatno ozljede u boksu su manje nego u nekim naizgled blažim sportovima. I za kraj, svaki pravi trener će svoje boksače naučiti ne samo da se znaju tući, već i kako da nevolju izbjegnu ako dođe do gužve na ulici.
Novi komentar
nužno
nužno