« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca

Djeca debela zbog gena, a ne okoline

Geni su krivi u 75 posto slučajeva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GETTY IMAGES)
Više o

geni

,

debljina

Prehrana i način života igraju puno manju ulogu od genetskih faktora u determiniranju hoće li dijete postati pretilo, pokazuje jučer objavljeno britansko istraživanje o blizancima. 

Nakon promatranja više od 5000 parova, znanstvenici su u časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavili da su geni odgovorni za otprilike tri četvrtine razlike u opsegu struka i tjelesnoj težini djece.

Prethodne studije ukazivale su na to da je okolina glavni uzrok prekomjerne težine, što kasnije povećava rizik od dijabetesa, tumora i bolesti srca.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da u svijetu ima 400 milijuna debelih ljudi, od čega 200 milijuna djece mlađe od pet godina.

Britanski znanstvenici  promatrali su jednojajčane blizance koji dijele sve gene i usporedili ih s ostalim blizancima koji dijele samo polovicu gena. Rezultati su pokazali da su razlike u indeksu tjelesne mase 77 posto posljedica genetskog naslijeđa, a tek 23 posto uzrokovane okolinom u kojoj djeca odrastaju.

“Nasuprot raširenom mišljenju da je obiteljska sredina ključni faktor debljanja, otkrili smo da zapravo nije tako.”
Jane Wardle voditeljica istraživanja
- Ovi rezultati ne znače da će dijete koje nosi takve gene sigurno biti predebelo, ali ima veće predispozicije - kažu znanstvenici.

Roditelji čija djeca imaju veći rizik za pretilost, morat će se dodatno potruditi da djeci omoguće zdrav način života. 

Piše: METRO
08.02.2008. 03:07:26
Novi komentar
nužno
nužno