« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Za milijun godina

Divovska pukotina u Africi postat će novi ocean

Pukotina u pustinji, u Etiopiji, dugačka 56 km postat će novi ocean ili more, potvrdili su znanstvenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Fox News)
Više o

more

,

Afrika

,

Etiopija

,

pukotina

,

ocean

Pukotina, koja je na nekim mjestima široka i do 6 metara, nastala je 2005. Neki geolozi pretpostavljali su kako će se pretvoriti u ocean, no takve tvrdnje zvučale su kontroverzno i nisu detaljno razmatrane.

Ipak, nova studija na kojoj je radio međunarodni tim znanstvenika, otkrila je da su procesi stvaranja pukotine identični onima koji se odvijaju na dnu oceana, što indicira na to da bi se u budućnosti tu moglo pojaviti novo more ili ocean. Slična aktivnost polako razdvaja Crveno more.

Koristeći seizmičke podatke iz 2005., istraživači su rekonstruirali događaj, kako bi pokazali da se pukotina otvorila cijelom svojom dužinom u samo par dana. Vulkan Dabbahu na sjevernom kraju pukotine prvo je eruptirao, a zatim je magma probila kroz sredinu napukline što je dovelo do otvaranja u oba smjera.

˝Znali smo da se pukotine na dnu oceana stvaraju na sličan način, no nikada nismo mogli pretpostaviti da bi tako velike pukotine mogle nastati tako brzo˝, dodala je Cindy Ebinger, koautorica studije. Rezultati pokazuju da jaka vulkanska aktivnost na rubovima tektonskih ploča može iznenada izbiti u velikim razmjerima, umjesto postepeno, kako se do sada smatralo.

Afrička i Arapska ploča susreću se u pustinji Afar u sjevernoj Etiopiji, te se razdvajaju brzinom od 2,5 cm godišnje zadnjih 30 milijuna godina. To razdvajanje formiralo je 300 km dugačku afarsku depresiju i Crveno more. Vjeruje se kako će se Crveno more preliti u novo more za oko milijun godina. Novo more povezat će Crveno s Adenskim zaljevom.

03.11.2009. 18:40:34
Novi komentar
nužno
nužno