« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Diljem svijeta velikom brzinom nastaju novi milijunaši

Osobno je bogatstvo u 2007. poraslo za 5%. Što dokazuje da bogati imaju sve više...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

milijunaši

,

novi bogataši

Osobno bogatstvo diljem svijeta uvećano je prošle godine daljnjih pet posto, na 109.500 milijardi dolara, unatoč snažnim previranjima na financijskim tržištima, navodi se u izvješću o globalnom bogatstvu istraživačke tvrtke Boston Consulting Group.

Riječ je o šestoj godini zaredom povećanja osobnog bogatstva, pokazala je ta studija, navodeći kako je najbrži rast zabilježen među kućanstvima u regijama u razvoju, poput Kine i zemalja Perzijskog zaljeva, te u obiteljima koje su već imućne.

Novac ide na velike hrpeBogatstvo se također u sve većoj mjeri koncentrira u sloju najbogatijih, kaže se dalje u izvješću.

Najbogatijih 1,0 posto od svih kućanstava posjedovalo je 35 posto ukupnog svjetskog blagostanja u prošloj godini. Nadalje, 0,001 posto ultrabogatih kućanstava, koja drže najmanje 5 milijuna dolara vrijedne imovine, upravlja s 21.000 milijardi dolara vrijednom imovinom - petinom svjetskog gospodarstva.

Bogataši iz Azije i J. Amerike 

U svijetu također i dalje velikom brzinom nastaju novi milijunaši. Najveći skok te brojke zabilježen je u 2007. u zemljama u razvoju na području Azije i Latinske Amerike. Ukupno, broj takvih kućanstava porastao je za 11 posto, na 10,7 milijuna u prošloj godini. 

BCG u izvješću navodi kako su se ipak kod imućnih, iako su ostali i dalje bogati, dogodile određene prilagodbe novonastalim okolnostima proizišlim iz financijske krize. Ove se godine imovina preusmjeravala u opreznija ulaganja, više novaca ostalo je u matičnim zemljama, a pojedinci su ograničili nova ulaganja.

Pa ipak, BCG je upozorio da su izgledi za tržišta bogatstva i banke koji ih opslužuju sumorni, s obzirom na aktualnu financijsku krizu.

Rast osobnog bogatstva u Sjevernoj Americi prošle je godine usporen na 3,8 posto, nasuprot 9,0 posto u 2006., odražavajući krizu na tržištu hipotekarnih kredita i kreditnu krizu koja je izbila prošlog ljeta.

Situacija će se ipak poboljšati tijekom idućih pet godina, kažu u BCG-u, s time da će rast osobnog bogatstva biti veći od tri posto godišnje, što je osjetno ispod 8,5 posto koliko je iznosio u razdoblju od 2002. do 2007.

Bogatstvo osjetno brže raste u ostalim dijelovima svijetaKućanstva u Aziji, na obalama Tihog oceana, bez Japana i Latinske Amerike, zabilježila su najveći rast bogatstva, i to u visini 14 posto. Taj rast podupiran je proizvodnjom u Aziji i raznim robama na područjima Latinske Amerike i Bliskog Istoka, kao i većom političkom i stabilnošću valuta.

BCG je ustvrdio kako banke, brokerske tvrtke i oni koji upravljaju novcem neće imati puno izbora nego proširiti svoje prisustvo na tim brzorastućim područjima. Dubai i Singapur, tumače u BCG, postaju regionalni privatni bankarski centri, predstavljajući jaču konkurenciju tradicionalnim rajevima poput Švicarske.

05.09.2008. 14:00:49
Novi komentar
nužno
nužno