objavljeno 05.09.2008. 14:00:49

Diljem svijeta velikom brzinom nastaju novi milijunaši

Osobno je bogatstvo u 2007. poraslo za 5%. Što dokazuje da bogati imaju sve više...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Osobno bogatstvo diljem svijeta uvećano je prošle godine daljnjih pet posto, na 109.500 milijardi dolara, unatoč snažnim previranjima na financijskim tržištima, navodi se u izvješću o globalnom bogatstvu istraživačke tvrtke Boston Consulting Group.

Riječ je o šestoj godini zaredom povećanja osobnog bogatstva, pokazala je ta studija, navodeći kako je najbrži rast zabilježen među kućanstvima u regijama u razvoju, poput Kine i zemalja Perzijskog zaljeva, te u obiteljima koje su već imućne.

Novac ide na velike hrpeBogatstvo se također u sve većoj mjeri koncentrira u sloju najbogatijih, kaže se dalje u izvješću.

Najbogatijih 1,0 posto od svih kućanstava posjedovalo je 35 posto ukupnog svjetskog blagostanja u prošloj godini. Nadalje, 0,001 posto ultrabogatih kućanstava, koja drže najmanje 5 milijuna dolara vrijedne imovine, upravlja s 21.000 milijardi dolara vrijednom imovinom - petinom svjetskog gospodarstva.

Bogataši iz Azije i J. Amerike 

U svijetu također i dalje velikom brzinom nastaju novi milijunaši. Najveći skok te brojke zabilježen je u 2007. u zemljama u razvoju na području Azije i Latinske Amerike. Ukupno, broj takvih kućanstava porastao je za 11 posto, na 10,7 milijuna u prošloj godini. 

BCG u izvješću navodi kako su se ipak kod imućnih, iako su ostali i dalje bogati, dogodile određene prilagodbe novonastalim okolnostima proizišlim iz financijske krize. Ove se godine imovina preusmjeravala u opreznija ulaganja, više novaca ostalo je u matičnim zemljama, a pojedinci su ograničili nova ulaganja.

Pa ipak, BCG je upozorio da su izgledi za tržišta bogatstva i banke koji ih opslužuju sumorni, s obzirom na aktualnu financijsku krizu.

Rast osobnog bogatstva u Sjevernoj Americi prošle je godine usporen na 3,8 posto, nasuprot 9,0 posto u 2006., odražavajući krizu na tržištu hipotekarnih kredita i kreditnu krizu koja je izbila prošlog ljeta.

Situacija će se ipak poboljšati tijekom idućih pet godina, kažu u BCG-u, s time da će rast osobnog bogatstva biti veći od tri posto godišnje, što je osjetno ispod 8,5 posto koliko je iznosio u razdoblju od 2002. do 2007.

Bogatstvo osjetno brže raste u ostalim dijelovima svijetaKućanstva u Aziji, na obalama Tihog oceana, bez Japana i Latinske Amerike, zabilježila su najveći rast bogatstva, i to u visini 14 posto. Taj rast podupiran je proizvodnjom u Aziji i raznim robama na područjima Latinske Amerike i Bliskog Istoka, kao i većom političkom i stabilnošću valuta.

BCG je ustvrdio kako banke, brokerske tvrtke i oni koji upravljaju novcem neće imati puno izbora nego proširiti svoje prisustvo na tim brzorastućim područjima. Dubai i Singapur, tumače u BCG, postaju regionalni privatni bankarski centri, predstavljajući jaču konkurenciju tradicionalnim rajevima poput Švicarske.

05.09.2008. 14:00:49
http://m.metro-portal.hr/diljem-svijeta-velikom-brzinom-nastaju-novi-milijunasi/11411/