« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
Studija:

Dijeta smanjuje opasnost od tumora

Fotografija vijesti
Više o

lijek protiv tumora

,

dijeta protiv tumora

Znanstvenici već čitavo stoljeće znaju da se smanjenjem unosa hrane u organizam smanjuje i rast pojedinih tumora, no nisu znali i razlog, a nova studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature, razotkriva ulogu enzima fosfoinozitol 3-kinaze u tom procesu.

Nada Kalaany i David Sabatini, znanstvenici s Tehnološkog instituta u američkoj državi Massachusetts (MIT-a) proučavali su kakav se učinak postiže ograničenjem unosa hrane na pojedine ljudske tumore presađene miševima.

Proučavali su rak mozga, debelog crijeva, prostate te različite oblike raka dojke, a svoja otkrića objavili u srijedu u britanskom časopisu Nature.

Pojedini tumori (debelog crijeva i dva oblika raka dojke) smanjivali su se kako se smanjivao unos hrane, no kod nekih drugih tumora (prostate, mozga i jednog oblika dojke) takvi su učinci izostali.

Tada su znanstvenici utvrdili da učinak smanjenja tumora izostaje kada se aktivira fosfoinozitol 3-kinaze (PI3K), enzim koji igra glavnu ulogu u širenju kancerogenih stanica. Ustanovili su da osjetljivost pojedinog tumora na smanjen unos hrane ovisi o stupnju aktivacije tog enzima.

"Modulirajući aktiviranje enzima PI3K, moguće je pretvoriti tumor otporan na ograničenje unosa hrane u tumor koji na to postaje osjetljiv", ustvrdili su znanstvenici.

12.03.2009. 14:41:43
Novi komentar
nužno
nužno