« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
BLING BLING

Dijamanti ipak nisu vječni

Istraživači su otkrili da usmjereni snop UV-C zraka (koje uglavnom filtrira naš ozonski omotač) mogu u svega nekoliko sekundi oštetiti površinu dijamanta. Ipak, nema razloga za paniku

Više o

dijamanti

,

nakit

Čini se kako je velška pjevačica Shirley Bassey ipak bila u krivu kada je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća pjevala svoju slavu „Diamonds are forever" pjesmu, čiji refren govori kako su dijamanti vječni.

Znanstvenici su nedavno otkrili kako  najčvršći prirodni materijal na Zemlji može ispariti ako ga se izloži posebnoj vrsti svjetla.

Istraživači su stavili dijamant ispod vrlo jakog snopa UV-C zraka svjetlosti, zrake koje inače na Zemlji filtrira ozonski omotač, a svega je nekoliko sekundi izloženosti bilo dovoljno da stvori okom vidljive rupe na površini.

„Iako smo i do sada znali kako ovakva usmjerena svjetlost može oštetiti neke slabije materijale, ovo je prvi put da smo dokazali da isto radi i sa dijamantima" rekao je Richard Mildren, voditelj istraživanja na Sveučilištu Macquarie.

Iako je brzina kojom je svjetlost uništavala dijamantne čestice na površini znatno sporija nego kod drugih materijala, svejedno je iznenadila znanstvenike.

Prije nego što ova vijest izazove masovnu paniku ljubitelja dijamanata širom planete, znanstvenici tvrde da je taj proces iznimno spor i teško primjetan kada je dijamant izložen normalnoj dnevnoj svjetlosti i u normalnim okolnostima.

„Čak i ukoliko stavite dijamant pod vrlo usmjerenu svjetlost, poput one u solarijima, trebalo bi gotovo 10 milijardi godina da primijetite neku razliku", objašnjava profesor.

Znanstvenici smatraju kako će im ovo vrlo zanimljivo i praktično otkriće omogućiti da ga u budućnosti iskoriste za nova saznanja, ponajprije u izradi novih i efikasnijih optičkih uređaja. Isto tako, ovo bi otkriće moglo i promijeniti način na koji ćemo u budućnosti tražiti dijamante ispod povšine drugih nebeskih tijela, poput planeta ili asteroida.

Stoga, ne brinite, pokazivanje vaših bliještećih dijamanata na suncu može eventualno naškoditi vašem imidžu, ali nikako i vašem nakitu.

19.07.2011. 20:44:00
Novi komentar
nužno
nužno