« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
FESTIVAL

Deveti Festival povijesti Kliofest od 17. do 20. svibnja

eveti Festival povijesti Kliofest 2022. održat će se od 17. do 20. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Kliofest po deveti put
Kliofest po deveti put (Arhiva)
Više o

festival povijesti

,

Kliofest

Festivalu nazvanomu prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim bitnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Ovogodišnji Kliofest tijekom četiriju dana održavanja donosi mnoštvo okruglih stolova u svezi s povijesnim temama, brojna predstavljanja knjiga, tribine različitih tematika te sajam knjiga u svezi s povijesnom i srodnom tematikom na kojem će se brojne knjige prodavati po sniženim cijenama.

Tijekom Festivala bit će održano nekoliko okruglih stolova - dva će biti posvećana povjesničarima i metodama njihova rada: govorit će se o hrvatskoj historiografiji između tradicionalnosti i modernosti te o mikrohistoriji; jedan će biti posvećen temi koja nas snažno zaokuplja u posljednja dva mjeseca - agresiji Rusije na Ukrajinu, a jedan odnosima Kine i jugoistočne Europe.

Tribine će biti povezane s istraživanjima srednjoeuropske povijesti, upoznavanjem povijesti Slovenaca, problematikom ženskih dnevnika i zapisa u međuraću i dr.

Pedesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz područja povijesti i srodnih znanosti, a pojedinim će knjigama cijene biti znatno snižene. Na Festivalu će biti predstavljene brojne knjige, među kojima su najistaknutije Kratka povijest Hrvata u MađarskojKako je operirala UDBA. Operacija Paromlin i sudbina Vinka MarkovićaSedamdeset i prva: uspon i pad hrvatskoga nacionalno-reformnog pokretaUtvrda Novi Zrin na MuriMagija na hrvatskome povijesnom prostoruThe End of Ottoman Rule in BosniaDemografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini: aktualni trendovi, izazovi i perspektiveSrednji vijek za djecu i dr.

Tijekom Kliofesta bit će postavljeno pet izložaba, i to Raseljena sjećanja: o iseljavanju talijanskog stanovništva tijekom i nakon II. svjetskog rataRapalska granica: četvrt stoljeća postojanja i stoljeće baštine i sjećanjaZavod za hrvatsku povijest 1971.-2021.Mi gradimo pruge, pruge grade nas i Tko su bili ti strašni Hrvati?.

U sklopu Festivala bit će dodijeljene nagrade za doprinos historiografiji.

Na Festivalu će sudjelovati brojni sudionici iz Hrvatske i inozemstva, i to iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kine, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

14.05.2022. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno