« Život
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
kako s novcem?

Deset zlatnih pravila za uspješnu štednju

Ako na kraju svakog mjeseca zabrinuto zaključujete da ste potrošili više nego što imate, poslušajte savjete stručnjaka o štednji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

1. Štedite 1-10% neto mjesečno
Pokušajte do 10% prihoda svaki mjesec uplaćivati na poseban račun u banci sve dok ne ostvarite neki unaprijed zadani iznos, kojeg ćete iskoristi za nepredvidljive izdatke, poput kvara perilice za rublje.

2. Ne kupujte na rate
Potrošačka dobra poput televizora ili štednjaka uvijek kupujte novcem kojeg imate. Krediti su slatki, ali otrovni oblik plaćanja i lako vode prema dugotrajnom zaduživanju.

3. Snizite fiksne troškove
Zbrojite sve fiksne mjesečne troškove (struja, voda, grijanje, osiguranje,...) i informirajte se o alternativnim poslužiteljima koji imaju povoljnije cijene (npr. za internet).

4. Vodite dnevnik troškova
Dnevno, sustavno bilježenje svih troškova daje vam uvid u osobne financije i ukazuje na mogućnosti štednje. Analize stručnjaka su pokazale da se na taj način mogu smanjiti troškovi i za 20%.

5. Kupujte samo stvari s popisa
Dokazano je da potrošači koji kupuju isključivo po popisu, u trgovini prolaze samo pored proizvoda koje uistinu trebaju. Svi koji vrludaju oko različitih regala, na kraju potroše do 25% više novca.

6. Namirnice kupujte jednom tjedno
Velika, tjedna kupnja pomaže vam da donosite racionalne odluke. Više manjih posjeta prodavaonici na tjedan obično vas potiče da kupite više nepotrebnih proizvoda.

7. Sagnite se, gledajte lijevo-desno
Važno je kupovati pažljivo sa široko otvorenim očima. Prodavači uglavnom najskuplje proizvode smještaju na dohvat ruke, dok dvije police više ili niže postoji jeftinija, jednako kvalitetna alternativa.

8. Kupujte prema godišnjim dobima
Cijene voća i povrća drastično se mijenjaju tijekom godine. Slično je i s ljetnom, odnosno zimskom obućom i odjećom. Kad znate da će uskoro dućanima zavladati sniženja, odgodite kupnju na neko vrijeme.

9. Ne kupujte spontano
Spontane kupnje, najčešće su najskuplje, a često i neuspješne. U afektu se ne donose dobre odluke, stoga pričekajte, razmislite, usporedite cijene i modele i tek onda posegnite za novčanikom.

10. Kupujte kod proizvođača
Proizvođačke cijene su najpovoljnije pa se raspitajte gdje se nalazi najbliži outlet centar ili vlastita prodavaonica u sklopu poduzeća čije proizvode tražite.

17.09.2009. 13:50:35
Novi komentar
nužno
nužno