« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Demencija povezana s povišenim krvnim tlakom

Moguće smanjivanje broja oboljelih od Alzheimera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Alzheimerova bolest

,

krvni tlak

,

Alzheimer tlak

,

demencija visoki tlak

Poznato je da povišeni krvni tlak povećava opasnost od kardiovaskularnih bolesti, no u poznijim godinama života on utječe i na razvoj demencije, smatra Michael Valenzuela sa Sveučilišta New South Wales.

"Mislim da postoji temeljna veza između Alzheimera i kardiovaskularnih bolesti. Povišeni krvni tlak smanjuje dotok krvi u dijelove mozga povezane s pamćenjem. Svako smanjenje dotoka krvi negativno je za moždane stanice. One tada nemaju dovoljno hrane ili sposobnosti da uklone štetne tvari", ističe Valenzuela.

Smanjenje dotoka krvi može izazvati pucanja u tankim krvnim žilama hipokampusa, dijela mozga odgovornog za pamćenje, a što dovodi do "mikrokrvarenja koje može potaknuti Alzheimerov proces".

Velenzuela je proučio istraživanja demencije provedena zadnjih deset godina, a napose studiju na uzroku od 4,500 osoba starijih od 60 godina koji su imali povišeni krvni tlak.

Uočio je da je učestalost Alzheimerove bolesti u poznijoj dobi prepolovljena u osoba koje uzimaju lijekove protiv povišenog krvnog tlaka.

"Vjerujem da bi se djelotvornijem liječenjem povišenog krvnog tlaka mogao postići odgovarajući pad demencije", smatra Velenzuela. (hina/metro-portal)

02.02.2009. 16:32:01
Novi komentar
nužno
nužno