« Glazba
objavljeno prije 12 godina
VRHUNSKI JAZZ

Deborah J. Carter u Teatru &TD

Ne samo da ima izuzetno ugodan glas i temeljito razumijevanje jazza, već je njen entuzijazam zarazan

Deborah J. Carter u Zagrebu
Deborah J. Carter u Zagrebu (SC)
Više o

jazz

,

Teatar &TD

,

Deborah J. Carter

Vrhunska  jazz vokalistica, Deborah J. Carter drugi put dolazi u Hrvatsku i to danas, 24. svibnjakada će održati koncert u Polukružnoj dvorani Teatra &TD uz klavirski trio naših majstora jazza, s početkom u 21 sat. Ulaznice po cijeni od 40 kuna odnosno 30 kuna za studente, možete rezervirati na broj telefona 4593 510 dva sata prije programa.

Deborah J. Carter rođena je u SAD-u, a odrasla na Havajima i u Japanu. Kao pjevačica, skladateljica i aranžerka, u glazbu unosi svoje multikulturalno životno iskustvo: 'Imamo sreće što su nam u današnje doba otvorena vrata prema drugim kulturama i gledištima kojima možemo obogatiti vlastita.' Takav se stav jasno izražava u njezinu stilu. Časopis Music Maker opisao ju je kao 'apsolutno vrhunsku', a danas je svakako jedna od najdinamičnijih vokalistica na jazz-sceni.

Deborah se glazbom počela baviti vrlo rano. Najprije se posvetila puhačkim instrumentima na Havajima, a zatim je u Japanu kao mlada djevojka učila glazbenu teoriju, aranžiranje i skladanje. Glazbeno obrazovanje nastavila je na prestižnom Berklee College of Music. 'U mladosti sam imala sreće što sam imala izvrsne učitelje i prijatelje koji su me poticali i koji su mi bili nadahnuće za glazbeni razvoj.'

Tijekom trogodišnjeg boravka na Dalekom istoku okušala se i u kazalištu, u kojem je nastupila u nekoliko glavnih i sporednih uloga brodvejskih mjuzikala koje je ondje postavila mlada američka kazališna skupina. Deborah često nastupa na jazz-festivalima, u jazz-klubovima, na seminarima te u radijskim i televizijskim emisijama diljem Europe i Azije. Uz vlastiti ansambl s kojim često izvodi svoje aranžmane i skladbe, Deborah uživa i u izvedbi velikih jazz-klasika kao gošća brojnih priznatih europskih jazz-orkestara, kao što su Metropole Orchestra, HR Big Band Frankfurtskog radija, Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija, Sedavi Latin Jazz Big Band s Mikeom Mossmanom i drugi. Nastupila je i na nekoliko turneja u počast velikim glazbenicima, uključujući onu u počast Dukeu Ellingtonu 1999., Louisu Armstrongu 2000. sa Scottom Hamiltonom te turneju 'The Jazz Legends' s Michaelom Varekampom i Fritsom Landesbergenom 2003.

'Jedna od najznačajnijih američkih pjevačica s adresom u Europi (živjela je 15 godina u Španjolskoj i gotovo toliko u Nizozemskoj) pravo je zadovoljstvo čuti. Ne samo da ima izuzetno ugodan glas i temeljito razumijevanje jazza, već je njen entuzijazam zarazan' govore za nju znalci. Uz vrsnu vokalisticu nastupit će lirični pijanist Hrvoje Galler, kontrabasist Zvonimir Šestak te bubnjar Jazz orkestra HRT-a Marko Lazarić.

24.05.2012. 07:23:12
Novi komentar
nužno
nužno