« Kazalište
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
GANZ

De facto otvara Ganz novi festival

Berlinska koreografkinja Isabelle Schad i francuski umjetnik Laurent Goldring 2012. godine kreirali su solo Der Bau, a ovo je grupna verzija u zagrebačkoj produkciji

Premijera zagrebačke produkcije Gradnje
Premijera zagrebačke produkcije Gradnje (De Facto)
Više o

Ganz novi festival

,

Saša Božić

,

predstava Gradnja

,

Der Bau

Zagrebačka produkcija predstave Gradnja Isabelle Schad i Saše Božića, čija je berlinska verzija svoju premijeru doživjela u veljači ove godine u Uferstudios u Berlinu, premijerno će se prikazati 17. rujna u 20 sati, u Velikoj dvorani Teatra &TD, u sklopu Ganz novog festivala. Repriznu izvedbu Gradnje gledatelji će moći vidjeti sljedeći dan, 18. rujna u 20 sati, također u Velikoj dvorani Teatra &TD.

Berlinska koreografkinja Isabelle Schad i francuski umjetnik Laurent Goldring 2012. godine kreirali su solo Der Bau, za koji im je kao inspiracija poslužila istoimena novela Franza Kafke. Polazeći od opisa gradnje kao metafore za tijelo, njegove organe i sekrete, umjetnici ispituju prostor pozornice kao organa.

U 2013/14. planirana je kreacija grupne verzije Der Bau (Gradnja) u Berlinu i Zagrebu, a umjetničko vodstvo te grupne verzije preuzeli su Saša Božić te Isabelle Schad. Novim se grupnim komadom nastavlja nova perspektivu koreografiranja unutarnjeg / vanjskog prostora, a 100 crnih vreća koje se koriste u predstavi služi kao materijalno: naglašavaju vidljivost, produžuju tijelo u okolni prostor.

Materijalni pokret grupe izvođača stvara prostorno putovanje koje se nalazi negdje između paradoksalnih krajolika, apstraktne slike i pokretne skulpture. U Hrvatskoj verziji predstave sudjeluje 9 plesača, a projekt je svoju radnu prezentaciju već imao na ovogodišnjem Tjednu suvremenog plesa.

Zagrebačka verzija Gradnje nastala je u koprodukciji Isabelle Schad, de facta, ekscene te Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu I financirana je sredstvima njemačke NPN fondacije.

09.09.2014. 09:36:00
Novi komentar
nužno
nužno