« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
PREDSTAVE

"Danteov Pakao: Uprizorenje duše" u Teatru &TD

"Danteov Pakao: Uprizorenje duše", autorski projekt Marina Klišmanića i Karle Leko premijerno za kraj godine u Teatru &TD

Danteov Pakao: Uprizorenje duše
Danteov Pakao: Uprizorenje duše (Arhiva)
Više o

predstava

,

Teatar &TD

,

Danteov pakao

Danteov Pakao: Uprizorenje duše, autorski projekt Marina Klišmanića i Karle Leko posljednja je ovogodišnja premijera u Teatru &TD koja će se održati 12. prosinca u Velikoj dvorani &TD-a s početkom u 20 sati, a u kojoj glumi devet sjajnih mladih glumica i glumaca, budućnost hrvatskog teatraVid Ćosić, Dominik Dolenc, Filip Lugarić, Ružica Maurus, Lidija Penić-Grgaš, Kristijan Petelin, Lucija Rukavina, Marin Stević i Ema Šunde.

Ulaz na premijeru moguć je isključivo s pozivnicom. Reprizne izvedbe na rasporedu su 13. i 15. prosinca.

Na pola našeg životnoga puta / u mračnoj mi se šumi noga stvori, započinje Dante prvi dio svoje Božanstvene komedije, ujedno i najpoznatiji dio - Pakao. U kanonskom djelu talijanske književnosti autor kroz alegorijski pristup ističe društvene anomalije, ali i pitanje ljudske sudbine koja ostaje trajno zapečaćena odlaskom u zagrobni život. Pakao je slika poroka koji su utkani u svakodnevicu, a koji vode u čovjekovu propast.

Dante uz pomoć Vergilija koji ga vodi pokušava preduhitriti propast unutarnjim putovanjem. Upravo to unutarnje putovanje koje stoji iza alegorije ovog epa koristimo kao polazišnu točku za otkrivanje na koji se sve način pakao može prikazati danas. U vremenu u kojem živimo suočeni smo s vijestima koje nam se vrlo lako mogu učiniti toliko strašnima da nam se ponekad čini da je pakao već među nama. Vodeći se specifičnošću vremena okrenuli smo se ljudskoj psihologiji i paklu kao stanju duha. U tom košmaru ljudske duše nit vodilja jest psihodramska metoda koja pojedinca suočava s proživljenim događajima. Kroz protagonista koji je opčinjen Danteovim djelom polako ulazimo u njegov unutarnji svijet, osobno putovanje koje polako raskrinkava najtamnije dijelove njegove duše. Šuma u koju uprizorenjem Pakla zalazi postaje sve dublja i mračnija i iz nje više nema izlaza.

Režija: Marin Klišmanić

Dramaturgija: Karla Leko

Oblikovanje svjetla: Martin Šatović

Kostimografija: Tina Spahija

Glazba: Nikola Krgovič

Radionica psihodrame: Tina Radibratović

Fotograf: Luka Dubroja

Projekt je realiziran u koprodukciji umjetničke organizacije RUPER i Teatra &TD Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

03.12.2022. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno