« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
VJEROVALI ILI NE

Danski znanstvenici: Mobitel ipak ne povećava rizik od raka

Skupina znanstvenika iz Danske istražila je podatke o korisnicima mobitela i usporedila stopu pojave tumora na mozgu kod njih i osoba koje se mobitelima ne koriste

Fotografija vijesti
Više o

mobiteli

,

sigurnost mobitela

,

liječenje tumora

,

tumori

Rezultat dugogodišnjeg istraživanja provedenog u Danskoj šokirao je znanstvenu zajednicu u toj zemlji, budući da je nedavno dovršena studija pokazala kako korištenje mobitela ipak ne povećava opasnost za stvaranje tumora na mozgu, piše Hina.

Krajem svibnja ova godine Međunarodni centar za istraživanje raka, agencija Svjetske zdravstvene organizacije, ocijenio je kako je korištenje mobitela možda kancerogeno za ljude.

Dansko istraživanje provedeno na više od 350 tisuća korisnika mobitela ne potkrepljuje tu tezu, već suprotno, ističe da povezanost tumora na mozgu i upotrebe mobitela ne postoji čak ni među osobama koje ga koriste više od 13 godina.

Skupina znanstvenika koju je vodila Patrizia Frei iz Danskog instituta za epidemiologiju raka istražila je podatke pretplatnika mobilne telefonije u Danskoj u razdoblju od 1990. do 2007. i usporedila stopu pojave tumora na mozgu kod njih i osoba koje se mobitelima ne koriste.

Među 358.403 vlasnika mobitela Danski istraživači zabilježili su istu stopu pojave glioma (vrste raka mozga) i raka središnjeg živčanog sustava kao i kod onih koji mobitele ne posjeduju. Stopa je jednaka bez obzira na duljinu korištenja tih aparata.

Stručnjaci koji nisu sudjelovali u ovom istraživanju naglašavaju kako je njegov opseg impresivan.

21.10.2011. 11:21:41
Novi komentar
nužno
nužno