« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
26. - 30. studenoga

Dani Marije Jurić Zagorke

Književnica i novinarka koja je zbog svog spola morala biti bolja od svojih kolega

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ankica Vrdoljak, CROPIX)
Više o

Dani Marije Jurić Zagorke

,

Marija Jurić Zagorka

,

Centar za ženske studije

Dani Marije Jurić Zagorke, kojima je svrha popularizirati nova znanja i interpretacije života i djela te ugledne hrvatske novinarke i književnice, održat će se od 26. do 30. studenoga u organizaciji Centra za ženske studije.

Središnji dio ovogodišnjih drugih Dana je dvodnevni znanstveni skup "Marija Jurić Zagorka - život, djelo, naslijeđe", koji će se održati 28. i 29. studenoga u Novinarskom domu, izvijestio je organizator, koji skup priređuje u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Prvi dan predstavit će se rezultati novih književnokritičkih istraživanja o Zagorki, a drugi dan je posvećen temi "Feminizam i popularna kultura", potaknut Zagorkinim novinarskim djelovanjem kao urednice ženskih časopisa.

U sklopu skupa predstavit će se zbornik "Neznana junakinja - nova čitanja Zagorke" s radovima prošlogodišnjega znanstvenog skupa te "Vodič Zakorkinim tragom kroz Zagreb".

Prikazat će se i dokumentarno-igrani film "Zagorka" Biljane Čakić Veselić te organizirati šetnja Zagrebom po lokacijama vezanima uz život Marije Jurić Zagorke (1873.-1957.) uz stručno vodstvo Slavice Jakobović Fribec i glumice Dubravke Vidović. Prvi Dani Marije Jurić Zagorke održani su lani u povodu 50. godišnjice njezine smrti. (hina/metro-portal)

25.11.2008. 10:45:56
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Karin
    10.11.2009. 19:04
    Ako netko zna kada su dani Marije Jurić-Zagorke,neka me obavijesti jer bih voljela prisustvovati;))
Novi komentar
nužno
nužno