« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
HMM

Današnja se odjeća brzo raspada, zašto?

Koliko puta vam se dogodilo da se na nekoliko puta nošenoj majici gotovo preko noći pojave rupice ili se rubovi toliko iskrive da je jednostavno više ne možete nositi

Loša kvaliteta današnje odjeće
Loša kvaliteta današnje odjeće (Shutterstock)
Više o

odjeća

,

rok trajanja

,

materijali

,

broj pranja

Zašto odjeća ima kratak rok trajanja? Jedan od odgovora jest da se odjeća namjerno radi s rokom trajanja, a International Fabricare Institute za Daily Mail je potvrdio da se, primjerice, klasične majice proizvode tako da traju 30 pranja.

Još jedan od razloga zbog kojih odjeća ima lošu kvalitetu je i taj što je ona postala jeftinija pa kupci imaju manja očekivanja, ali i pojava high street brendova snosi djelomičnu krivicu. Izmjenjujući stilove i modne trendove koji su povoljni, naviknuli su nas na takozvanu 'brzu modu' i stalno želimo nove krpice kako bismo bili ukorak s modom.

Modeli cipela ili hlača mogu se izmijeniti i po nekoliko puta u godini, a lanci poput Zare pune police novim komadima na tjednoj bazi.

Sigurno ste primijetili kako se porubi na odjeći sami od sebe počinju pomalo parati vrlo brzo nakon kupnje, a kada povučete končić koji visi kao da ste namjerno sve rasparali. I tu su krivi načini šivanja jer strojevi spajaju tkanine i nemaju onaj pravi, čvrsti završetak.

A s obzirom na cijenu, mnogi će umjesto šivanja gumba ili popravka kod krojačice jednostavno kupiti novu majicu jer se može pronaći iza nekoliko desetaka kuna.

Kad se sve zajedno pogleda - niste toliko bogati da biste mogli kupovati jeftino!

19.08.2016. 11:48:00
Novi komentar
nužno
nužno