« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ŽUPANIJSKI SUD

Danas odluka da li Sanader ostaje u Remetincu ili ide doma

Ivo Sanader je doveden na zagrebački Županijski sud gdje će se na ročištu zatvorenom za javnost odlučiti hoće li ostati u ili će biti pušten da se brani sa slobode.

Sanader pri uhićenju u Salzburgu
Više o

Ivo Sanader

,

korupcija

,

zatvor

,

Županijski sud u Zagrebu

,

sloboda

Bivši premijer Ivo Sanader stigao je pod policijskom pratnjom oko 10,30 sati na zagrebački Županijski sud, gdje će se na ročištu zatvorenom za javnost odlučiti hoće li ostati u istražnom zatvoru u Remetincu ili će biti pušten da se brani sa slobode, javlja Hina.

Sanaderova obrana najavila je da će od suca istrage tražiti puštanje na slobodu jer smatraju da više nema razloga za njegovim zadržavanjem iza rešetaka. Za puštanje na slobodu najvjerojatnije će ponuditi jamčevinu, no nije poznato u kojem iznosu.

Bivši premijer je u zatvoru od 18. srpnja kada je izručen iz Austrije, a istražni zatvor mu je određen još 9. prosinca prošle godine zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slučaju Fimi medija.

Tu je odluku donio sudac istrage Krešimir Devčić koji i danas o tome odlučuje. Ročište je zakazano za 11 sati.

Sanader je kao i ranije iz Remetinca na Županijski sud dovezen kombijem pravosudne policije u pratnji dva policijska vozila, no ovoga puta na stražnji ulaz suda nisu došli Petrinjskom, nego Amruševom ulicom, vozeći se suprotnim smjerom.

U aferi Fimi medija bivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a kao prvoosumnjičeni se tereti da se udružio s bivšim šefom carine Mladenom Barišićem i ostalim osumnjičenicima te zloporabio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstva i državnih poduzeća, preko privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime, izvukao novac. Sumnja se da je tako izvučeno oko 100 milijuna kuna, od čega je dio navodno završio i u tzv. crnim fondovima HDZ-a. Sanadera se navodno tereti da se okoristio iznosom od 28 milijuna kuna.

Protiv Sanadera su od izručenja podignute dvije optužnice, za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj te za primanje 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

17.10.2011. 12:09:28
Novi komentar
nužno
nužno