« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
WWF ADRIA

Danas je Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti prirode

Učenje o zaštiti prirode ključ je za njeno dugotrajno očuvanje, stoga - naučite djecu!

Boravak u prirodi
Boravak u prirodi (WWF Adria)
Više o

priručnik

,

WWF Adria

,

Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti prirode

Povodom Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti prirode, koji se obilježava još od 1972. godine, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF objavila je priručnik „Kako se pripremiti za boravak u prirodi".

Istraživanja pokazuju kako je učenje izvan učionice, koje je jedna od ključnih odrednica obrazovanja za zaštitu prirode, potiče unutrašnju motivaciju za učenje kod djece i mladih, što je ključni faktor koji doprinosi boljim akademskim postignućima i razvijanju samostalnosti. Kako bi boravak u prirodi bio opušten, a u isto vreme i fokusiran na određenu temu, važno je uložiti malo vremena i u njegovu pripremu. Dobra priprema nam daje osjećaj sigurnosti, opuštenosti i omogućuje da svoju pažnju usmjerimo prirodnom okruženju u kom se nalazimo, da ga istražujemo i upoznajemo", objašnjava koordinatorica za edukaciju u WWF Adria Jovana Dragić May.

Ovaj se dan obilježava kako bi se ukazalo na značaj obrazovanja koje omogućuje pojedincima istraživanje stanja prirode, identificiranje ekoloških problema i aktivno uključivanje u njihovo rješavanje. Obrazovanje o zaštiti prirode stvara ekološki osviještene i aktivne građane koji se zalažu za očuvanu i zdravu prirodu. To je jedan od razloga što je WWF Adria još 2016. godine počela provoditi edukaciju na temu zaštite prirode, kroz Akademiju za prirodu i stručne obuke s odgajateljima i nastavnicima.

Značaj obrazovanja na ovu važnu temu prepoznat je i na globalnom nivou, zbog čega je UNESCO odredio da ekološko obrazovanje mora biti osnovna komponenta nastavnih planova i programa do 2025. godine.

26.01.2022. 13:42:00
Novi komentar
nužno
nužno