« Život
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
FORA :)

Danas je prvi dan ljeta, evo par zanimljivosti

Sjeverni pol će danas imati 24-satnu dnevnu svjetlost, poznatu kao "ponoćno sunce" ili polarni dan

Stonehenge, mjesto gdje su pagani i druidi obilježavali solsticije
Stonehenge, mjesto gdje su pagani i druidi obilježavali solsticije (Arhiva)
Više o

ljeto

,

ljetni solsticij

,

prvi dan ljeta

Danas je prvi dan ljeta, što zapravo znači da će sunce sjati izravno preko Rakove obratnice, dok će Sjeverni pol doseći svoj maksimalni nagib prema suncu, što je najduži dan u godini.

Naravno, što više idete na sjever, to je više dnevnog svjetla. Sjeverni pol će imati 24-satnu dnevnu svjetlost, poznatu kao "ponoćno sunce" ili polarni dan. donosimo vam 3 zanimljive stvari o prvojm danu ljeta:

1. To je astronomsko, a ne meteorološko ljeto

Već neko vrijeme je toplo, iako ljeto počinje tek danas. To je zbog toga jer je danas prvi dan astrološkog ljeta, a ne meteorološkog. Meteorološko ljeto počelo je 1. lipnjai traje do 31. kolovoza. Meteorološka sezona sastoji se od cijepanja sezone u četiri razdoblja od tri mjeseca u skladu s gregorijanskim ili kršćanskim kalendarom.

Meteorološke sezone razlikuju se od astroloških godišnjih doba jer se astronomske sezone temelje na položaju Zemlje u odnosu na sunce, dok su meteorološke sezone temeljene na godišnjem ciklusu temperature.

2. Ponoćno sunce vidljivo je u Arktičkom krugu

Polarni dan ili ponoćno sunce je prirodni fenomen koji se pojavljuje sjeverno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga, a Sunce ne izlazi ispod obzora i sija 24 sata na dan. Vrijeme tijekom kojeg sunce ne zalazi ovisi o zemljopisnom položaju mjesta. Broj dana u godini gdje je ponoćno sunce vidljivo povećava se dalje prema polovima. Međutim, u Antarktičkom krugu nema stalnih ljudskih naselja.

U Arktičkom krugu, ponoćno sunce vidljivo je u Aljasci, Kanadi, Grenlandu, Islandu, Finskoj, Norveškoj, Rusiji i Švedskoj. Ponoćno sunce vidljivo je na Arktičkom krugu od 12. lipnja do 1. srpnja.

3. Ljetni solsticij je blagdan koji slave pagani i druidi

Baš kao i zimski solsticij, ljetni solsticij ima veliko značenje za pagane, drevne i moderne. Sjeverno-europski pogani još uvijek slave ljetni solsticij festivalom Midsummer, gdje se mnogi okupljaju kako bi gledali sunce kako dosiže najvišu točku u monolitnim strukturama Stonehenga. Ostale suvremene proslave uključuju ogromne krijesove i lomače.Katolička je crkva pokušala integrirati festival u blagdan poznat kao blagdan Sv. Ivana Krstitelja koji je ove godine u subotu, 24. lipnja. Slavi rođenje Ivana Krstitelja, proroka koji je krstio Isusa Krista.

Ljetni solsticij su slavili i razne pretkršćanske kulture u Sjevernoj Europi. Moderni festivali su relikvija prošlosti koja uključuje krijesove koji su namjeravali izbaciti zle duhove i vještice.

21.06.2017. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno