« Život
objavljeno prije 22 dana i 9 sati
SVJETSKI DAN

Danas je Međunarodni dan blasfemije... zabavite se ;

Ideja obilježavanja ovog dana pojavila se kao odgovor na niz događaja koji su izazvali globalne rasprave o granicama slobode govora

Želimo li pravo na blasfemiju? ŽELIMO!
Želimo li pravo na blasfemiju? ŽELIMO! (Arhiva)
Više o

blasfemija

,

Međunarodni dan blasfemije

Međunarodni dan blasfemije obilježava se svake godine 30. rujna i ima za cilj promicanje slobode izražavanja, osobito u kontekstu kritike religijskih uvjerenja. Ovaj dan ustanovljen je 2009. godine na inicijativu Centra za istraživanje i slobodu govora (Center for Inquiry) kako bi se skrenula pozornost na važnost zaštite prava na slobodu mišljenja i izražavanja, čak i kada se to odnosi na kritiku religijskih dogmi i vjerovanja.

Ideja obilježavanja ovog dana pojavila se kao odgovor na niz događaja koji su izazvali globalne rasprave o granicama slobode govora. Jedan od ključnih povoda bio je objavljivanje karikatura proroka Muhameda u danskom listu Jyllands-Posten 2005. godine, što je izazvalo prosvjede, nasilje i snažne reakcije u mnogim muslimanskim zemljama. Iako su mnogi vjernici smatrali ove karikature uvredljivima i bogohulnima, branitelji slobode govora isticali su da kritika, pa i satira, mora biti dozvoljena u slobodnim društvima.

Zagovornici Međunarodnog dana blasfemije tvrde da nitko ne bi smio biti iznad kritike, uključujući religijske institucije i vjerovanja. Oni smatraju da sloboda izražavanja, uključujući pravo na blasfemiju, ima ključnu ulogu u očuvanju demokratskih vrijednosti i slobodnog društva. Ovaj dan pruža platformu za raspravu o važnosti tolerancije prema različitim mišljenjima i zaštiti onih koji su često izloženi prijetnjama zbog svojih stavova.

Međutim, dan nije bez kontroverzi. Kritičari smatraju da poticanje na blasfemiju može dovesti do vrijeđanja vjernika te produbljivanja podjela između različitih vjerskih skupina. Mnogi religijski vođe naglašavaju važnost međusobnog poštovanja i izbjegavanja govora mržnje.

Unatoč tim kritikama, Međunarodni dan blasfemije ostaje važan podsjetnik na složenu dinamiku između slobode govora i poštovanja prema religijskim osjećajima. Cilj nije promoviranje uvreda, već podsjećanje da slobodno izražavanje kritike, uključujući i onu usmjerenu prema religiji, mora biti zaštićeno pravo u svakom demokratskom društvu.

30.09.2024. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno