« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
SRETNO

Danas je Dan muškaraca

Službeni dan koji priznaje i UN počeo se obilježavati pred trinaest godina u Trinidadu i Tobagu

Sretan Dan muškaraca
Sretan Dan muškaraca (Shutterstock)
Više o

muškarci

,

Dan muškaraca

,

ciljevi

Dan muškaraca ima tri cilja, od kojih je prvi podizanje svijesti o zdravlju dječaka i muškaraca. Naime, kako je prosječan životni vijek muškarca kraći sedam godina od ženskog, bitno je od malih nogu učiti o zdravom načinu života.

Nemar i nebriga prema zdravlju i tijelu karakteristični su za muškarce, a posljedica je češće obolijevanje od raka, više srčanih i moždanih udara kao i lošije opće zdravstveno stanje većeg dijela muške populacije. 

Drugi je cilj populacija rodne ravnopravnosti, kroz dijalog i zajedničko obilježavanje ovog dana kako bi se osnažila uloga muškarca kao partnera i saveznika. Borba protiv nasilja nad djevojčicama i ženama važan je dio društvene svijesti koju tek treba dovesti na civilizacijsku razinu koju bi trebala imati. Nažalost, zavisno od dijela svijeta u kojem žive, od 10 pa do zastrašujućih 50 posto djevojčica i žena trpi fizičko nasilje od strane muškaraca.

Treći glavni cilj je isticanje pozitivnih uzora u različitim dijelovima društva, kako bi se prvi i drugi cilj lakše ispunili. Promocija modernih muškaraca koji se trude doprinositi braku, porodici, poslu i zajednici ima za cilj pokazati da ima mnogo muškaraca s pozitivnim i nenasilnim utjecajem na okolinu, kako bi postali uzori mladim generacijama.

Eto, muški čitatelji našeg portala, čestitamo vam Dan muškaraca i vjerujemo da pripadate u kategoriju onih koje bi trebalo istaknuti pozitivnim utjecajem na svijet oko sebe.

19.11.2012. 17:53:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Restauracija Exselon
    20.11.2012. 02:30
    Hvala ;)
Novi komentar
nužno
nužno