« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
GRIJANJE I HLAĐENJE

Dan kad su morske struje promijenile smjer kretanja

Promjene u kretanju morskih struja utječu na klimu na Zemlju, stanje ipak nije alarmantno kao što se priča

Morske struje
Morske struje (Wikipedia)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

oceani

,

morska struja

Prije 20.000 godina ledene kape dosegle su svoj privremeni maksimum, a hladnoća i led imali su velik utjecaj na morske struje. Sjevernoatlantska struja, odnosno termohalina cirkulacija ili globalna tekuća vrpca promijenila je smjer kretanja, zaključio je španjolski paleoceanograf Cesar Negre s Nezavisnog sveučilišta Barcelona.

Negre je sa svojim timom izbušio 2440 metara duboku rupu u morsko dno južnog Atlantika, nedaleko od Rta dobre nade, kako bi detaljno istražio sedimente. Podatke je usporedio sa sedimentima sjevernog Atlantika i dokazao da su se morske struje kakve danas poznajemo razvile tek nakon ledenog doba, prije 10.000 godina, piše časopis Nature.

Odavno je poznato da oceani imaju velik utjecaj na klimu i klimatske promjene na Zemlji. Topla voda iz tropskih predjela tako neprestano struji prema sjevernijim krajevima, a znanstvenici snagu tog prirodnog radijatora uspoređuju sa snagom pola milijuna velikih atomskih centrala. 

Katastrofične prognoze bez pokrića?

Salinitet i temperatura pritom određuju gustoću vode - kad je topla, slana voda sjevernog Atlantika oslobađa toplinu u atmosferu nakon čega velika količina hladne vode tone prema dnu i polako teče prema južnom Atlantiku. Svaka promjena strujanja može imati dalekosežne posljedice na klimu, a faktori koji na proces utječu su brojni i složeni, od isparavanja preko vjetrova do pritjecanja slatke vode.

"Nestanak ili slabljenje pritjecanja topline moglo bi drastično smanjiti temperature u Europi", upozorava Negre. Istraživanje iz proljeća 2010., objavljeno u "Geophysical Research Letters" kojim je obuhvaćena ogromna količina podataka satelitskih snimaka i preko 3000 mjerenja, (srećom) pokazuje da se Golfska struja uspješno odupire negativnim utjecajima te da se od 1993. čak ubrzala.

>>Ledeno doba od 30 godina uskoro dolazi?
>>Posljednje ledeno doba stiglo za samo 6 mjeseci 

"Hollywood i mediji su se priklonili crnim scenarijima kako bi lakše privukli mase i zaradili. Situacija sigurno nije drastična kao što se prikazuje, ali činjenica je da se klima na Zemlji oduvijek mijenjala i sigurno će se ponovno promijeniti. Trenutno smo u toplijoj fazi pa možemo očekivati da je pred nama hladno razdoblje. To je sasvim normalno", kaže Negre koji ujedno priznaje da se znanstveno danas ne može predvidjeti kada i koliko naglo će doći do nove velike promjene.

Negre ujedno upozorava da klimatski katastrofičari koriste podatke koji obuhvaćaju nekoliko desetljeća: "Prognoze se ne mogu raditi bez uključivanja paleoceanografa jer mi za razliku od njih klimu promatramo kroz više stoljeća."

09.11.2010. 11:29:00
Novi komentar
nužno
nužno