« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
proslava

Obilježava se Dan Hrvatskih željeznica

Prije 19 godina Sabor je donio zakon kojim su sve pruge na teritoriju RH postale dio jednog poduzeća

(Arhiva)
Više o

Hrvatske željeznice

,

,

Dan Hrvatskih željeznica

HŽ-u su 5. listopada 1990. pripojene istarske pruge, ranije u sastavu slovenske željezničke mreže te pruge od Metkovića do Ploča i Strizivojne, odnosno Vrpolja do Slavonskog Šamca, koje su bile u sastavu poduzeća iz BiH.

Željezničari, poslovni partneri i visoki državni dužnosnici obilježit će Dan HŽ-a u staroj hali Tvornice željezničkih vagona (TŽV) "Gredelj", zaštićenoj industrijskoj baštini koja će se, nakon izgradnje novih pogona prenamijeniti u željeznički muzej.

U HŽ-u podsjećaju da se ovogodišnji Dan HŽ-a poklopio sa 115 godina remonta lokomotiva, vagona i vlakova u Hrvatskoj te sa završetkom realizacije jedne od najvećih investicija u hrvatskoj industriji.

Naime, do kraja mjeseca dovršit će se preseljenje TŽV-a "Gredelj" s lokacije u Trnju u suvremena postrojenja u Vukomercu, čime se, kažu, stvaraju preduvjeti za daljnji "Gredeljev" prodor na domaće tržište, kao i na strana tržišta.

U grupaciji HŽ-Holding sada je zaposleno 18.828 radnika, a u tvrtki ističu da je recesija ostavila velike tragove na ukupno polugodišnje poslovanje.

Za razliku od HŽ-Carga koji je zabilježio pad opsega prijevoza, HŽ-Putnički prijevoz imao je pozitivne rezultate. (hina/metro-portal)

05.10.2009. 06:49:54
Novi komentar
nužno
nužno