« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
PREGOVORI

Daimler kupuje hibridnu tehnologiju Toyote

Toyota i Daimler ujedno razmišljaju o sklapanju saveza u segmentu vozila s pogonom na gorive ćelije

(Wikipedia)
Više o

Toyota

,

Daimler

,

hibridni motori

Vodeći japanski proizvođač vozila Toyota Motor pregovara o prodaji tehnologije i dijelova za hibridna vozila njemačkoj kompaniji Daimler, objavili su u četvrtak mediji.

Toyota, vodeći svjetski proizvođač vozila u 2009., smatra da će povećati prodaju svoje hibridne tehnologije ukoliko postigne dogovor s Daimlerom, objavio je japanski poslovni dnevnik Nikkei.

Daimler, proizvođač marke Mercedes Benz, zatražio je pregovore o Toyotinim baterijama za napajanje i motorima koje namjerava ugraditi u svoja hibridna vozila, objavio je poslovni dnevnik, ne navodeći izvor informacija.

Hibridni automobili imaju pogon dijelom na dizel ili benzin a dijelom na električnu energiju. Dvije kompanije također razmišljaju o sklapanju saveza u segmentu vozila s pogonom na gorive ćelije, koja pokreće isključivo električna energija dobivena iz vodika.

Toyota već isporučuje hibridnu tehnologiju tri proizvođača vozila, uključujući japansku Mazdu. Daimler je 2009. bio dvanaesti po veličini proizvođač automobila u svijetu, te drugi po veličini njemački proizvođač iza Volkswagena.(hina/metro-portal)

16.09.2010. 12:45:08
Novi komentar
nužno
nužno