« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
GORDAN JANDROKOVIĆ:

Da nema blokade već bi bili pred ulaskom u EU

Europska unija nema mehanizme za rješenje 'neeuropske' blokade pa nastavljamo pregovore sa Slovenijom.

(Nina Đurđević, CROPIX)
Više o

ulazak u EU

,

Gordan Jandroković

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

Republika Hrvatska nastavlja pregovore sa Slovenijom i EU-om o razrješenju blokade pristupnih pregovora, a novi sastanak očekuje se idući tjedan, izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

"Blokada niti je europska niti je pravedna i trebalo bi je ukloniti odmah jer za nju ne postoje razlozi. Međutim, unutar Europske unije ne postoje mehanizmi koji mogu na djelotvoran način rješiti pitanje deblokade stoga nastavljamo razgovore sa slovenskom stranom, s povjerenikom Rehnom i predstavnicima europske trojke. Očekujemo da će sastanak biti idući tjedan", rekao je Jandroković

Podsjetio je da je Hrvatska prihvatila Rehnov prijedlog iza kojeg je stala cijela Europska unija i izrazio je uvjerenost da će "i sa slovenske strane u konačnici ipak biti dovoljno političke volje da se taj prijedlog prihvati kako bi Hrvatska onda mogla nastaviti pregovore". Govoreći o pregovorima s EU-om, Jandroković je podsjetio da je Hrvatska planirala završiti pregovore do kraja ove godine. Naglasio je da taj cilj još uvijek nije izgubljen, ali da on više na žalost ne ovisi samo o Hrvatskoj.

"Da nema slovenske blokade... Hrvatska bi do kraja češkog predsjedanja mogla imati otvoreno 31 i zatvoreno 17 poglavlja. Vjerujemo da u razgovorima sa Slovenijom uz pomoć Europske komisije i europske trojke, možemo doći do rješenja vrlo skoro i vjerujemo da možemo završiti pregovore", rekao je ministar Jandroković na obilježavanju Dana hrvatske diplomacije.

"Ostvarili smo jedan od najvažnijih ciljeva hrvatske vanjske politike, a to je punopravno članstvo u NATO savezu", istaknuo je, dodavši da je Hrvatska ušla u NATO svojom zaslugom i svojim postignućima. "Hrvatska ima 16 vojnih i civilnih misija širom svijeta i direktno sudjeluje u donošenju mira i stabilnosti u dijelovima svijeta u kojima je to potrebno", rekao je Jandroković.

Isto tako, Hrvatska je na prostoru jugoistočne Europe zemlja koja je ostvarila najveći napredak i "koja s pravom nosi naziv regionalnog lidera" jer je u gospodarskom, političkom i demokratskom smislu otišla najdalje i služi kao primjer ostalima.

Izvor: Hina

10.06.2009. 13:41:44
Novi komentar
nužno
nužno