« Spektakli
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
TRUE OR FALSE

Da li je Coco Chanel špijunirala za naciste?

Nova knjiga koja danas izlazi u SAD tvrdi da je na temelju arhivskih materijala neosporno da je slavna Coco špijunirala za naciste

Je li slavna kreatorica zbog ljubavi postala špijunka?
Više o

špijunaža

,

nacisti

,

Coco Chanel

,

Abwehr

Coco Chanel, slavna francuska modna kreatorica, špijunirala je za nacistički režim u Drugom svjetskom ratu, tvrdi knjiga koja u utorak izlazi u Sjedinjenim Državama, prenosi Hina.

Američki novinar koji živi u Francuskoj Hal Vaughan, autor ove nove biografije, ističe da se u pisanju knjige oslanjao na brojne francuske, engleske, njemačke i američke arhivske spise.

U biografiji "U postelji s neprijateljem, tajni rat Coco Chanel", Vaughan piše da je Coco 1940., kada je imala 57 godina, vrbovao Abwehr, obavještajna služba njemačkog glavnog vojnog stožera. Tada je postala agentica F-7124, s kodnim imenom Westminster, po imenu njezina bivšeg ljubavnika i prijatelja, vojvode od Westminstera.

Abwehr je u kolovozu 1941. šalje na zadatak u Španjolsku s još jednim agentom, barunom Louisom de Vaufrelandom, koji je zadužen za vrbovanje novih agenata. Coco se nadala, piše u knjizi, da će nacističke vlasti zauzvrat osloboditi njezina nećaka Andrea iz logora.

U to vrijeme se zaljubila u njemačkog časnika i nacističkog agenta, baruna Hansa Gunthera von Dincklagea zvanog "Spatz" s kojim će dugo ostati u vezi. Chanel je ponovno došla u Madrid 1944., gdje je od jednog Gestapova časnika dobila veću svotu novca, navodi se.

Coco Chanel (1883.-1971.) uvijek je nijekala suradnju s nacistima.

16.08.2011. 12:30:00
Novi komentar
nužno
nužno