« Fun
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Nije photoshop

Čudo prirode: Crvena i zelena jabuka u jednom plodu

Kada je Britanac Ken Morrish ubrao jabuku iz svojeg vrta pomislio je da se radi o nekoj šali.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (D. Mail)
Više o

jabuka

,

mutacija

No nakon što ju je pomnije pregledao, shvatio je da se radi o prirodnom fenomenu. Bizarna jabuka s dvije boje napravila ga je zvijezdom u njegovom selu. Stručnjaci pak tvrde da je vjerojatnost nalaženja jabuke s tako savršenom linijom između dvije boje ravna 1:1.000.000.

Gospodin Morrish ju nema namjeru pojesti. Čuva je u svojem frižideru kako bi je ljudi mogli vidjeti i fotografirati. ˝Doslovce izgleda kao da je netko prerezao zelenu i crvenu jabuku i spojio ih˝ dodaje.

Stručnjaci smatraju kako su boje jabuke nastale slučajnom genetskom mutacijom. U takvim slučajevima, crvena strana je obično slađa od zelene, jer je tijekom rasta bila više izložena suncu.

John Breach, predsjednik Nezavisne britanske udruge uzgajivača voća se nadovezuje: ˝Nikad nisam vidio tako nešto na Zlatnom Delišesu. Radi se o ekstremno rijetkoj mutaciji, koja bi, ako se bude ponovila, mogla zainteresirati i stručnjake.˝

Jim Arbury s Instituta za agronomiju objašnjava: ˝Ovaj slučaj mutacije naziva se himera, kada se jedna od prve dvije stanice drugačije razvila, zbog čega je i jedna strana jabuke drugačija.˝

25.09.2009. 07:15:38
Novi komentar
nužno
nužno