« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
ZANIMLJIVO

Čudesno liječenje pretilosti je stvarno?

Brza i niska cijena ove metode omogućila liječenje pretilosti za mnogo više ljudi, ali je rekao da će se prvo morati dokazati efikasnost ove metode

Ovo se može liječiti
Ovo se može liječiti (Arhiva)
Više o

pretilost

,

liječenje

,

barijatrijska embolizacija

Istraživanje vodi dr. Ahmed R. Ahmed, barijatrijski kirurg u londonskoj bolnici Saint Mary, a 80-ak volontera koji će tijekom istraživanja proći proceduru koja se zove barijatrijska emoblizacija u kojoj će im se 'isljučiti' grelin, odnosno hormon gladi.

Dr. Ahmed je rekao da bi, ako barijatrijska embolizacija postane rutinska, pacijenti iz bolnice mogli izaći za dva sata.

Kaže i da bi brza i niska cijena ove metode omogućila liječenje pretilosti za mnogo više ljudi, ali je rekao da će se prvo morati dokazati efikasnost ove metode.

"Studije manjeg opsega su otkrile da pretili pacijenti gube u prosjeku skoro 10 posto svoje težine nakon procedure, iako neki gube mnogo više", rekao je doktor i dodao:

"Takav gubitak težine bi značajno poboljšao zdravlje, preokrenuo dijabetes tipa 2 i smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti", govori.

Tim dr. Ahmeda regrutira 76 pretilih dobrovoljaca, svaki s indeksom tjelesne mase između 35 i 50. Polovici će biti ubačene blokatorske perle, ostali će dobiti fiziološki rastvor, placebo, i svi će biti praćeni godinu dana, prenosi New York Post.

Istraživanje je dobilo 1,2 milijuna funti od Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja NHS i podržano je od strane Imperial Collegea u Londonu.

Iako nijedan pacijent još nije dobio terapiju u Velikoj Britaniji, oko 25 ih je već dobilo u SAD-u.

Dr. Clifford Weiss s Medicinskog fakulteta Sveučilišta John Hopkins u Baltimoreu koji vodi paralelno ispitivanje na 64 američka pacijenta rekao je "da je ovdje cilj da pacijenti budu zdraviji na najmanje invazivan način".

Liječenje je pozdravio i Tam Fry iz Nacionalnog foruma za pretilost koji je rekao da NHS mora razmotriti jeftinije, brže alternative barijatrijskoj kirurgiji, dodajući da je "pretilost sada tako veliki problem i da se mora razmišljati o tome mnogo, izvan okvira".

07.12.2021. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno