« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan
OSVRT

Čudesni ciklus apstraktnih motiva Petera Weisza

Svijet u nastajanju, svijet u rasulu, svijet u mijenjanju, isto je, ne preostaje puno starog, novo se uvećava iz trenutka u trenutak, tvoreći novo lice trajanja...

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Peter Weisz

Osobito privlačna grupa motiva svjetski poznatom umjetniku, slikaru Peteru Weiszu jesu apstrakcije, raznoliki motivi, svakovrsnih oblika u kataklizmičkoj erupciji kolora, nezaustavljivoj i nepredvidljivoj, u akrilu, u ulju, na platnu, na papiru, na svim mogućim formatima. Mogao bi se cijeli ciklus nazvati Predosjećaji ili Magijske moći predviđanja.

Svijet u nastajanju, svijet u rasulu, svijet u mijenjanju, isto je, ne preostaje puno starog, novo se uvećava iz trenutka u trenutak, tvoreći novo lice trajanja.

Žestina kolora upozorava na dramatičnost metamorfoza i nemogućnost bilo kakvog utjecaja, sve se odvija u savršeno potpunom neredu, precizno kaotično.

Idealno zamišljeni nered i nelogičnost stvarnosti ovih trenutaka u središtu je pozornosti slikara, stalna i neizbježna promjenljivost jer promjenljivost je ovdje temeljna mjera svega što se kreće a kreće se cijeli univerzum.

Vrlo zanimljive kompozicije apstraktnih motiva s kolorom nezadržive moći Petera Weisza u tvorbi uznemirujućih trenutaka, koji uistinu traju vječno .

Eruptivnost kolora u ovom ciklusu izrazita je, strahovite promjene najbolje se očituju u žestini boja.

Izvanredan ciklus Petera Weisza, slikarski impresivan, čudesno dojmljiv.

Piše: Miroslav Pelikan
23.08.2024. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno