« Film
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
filmska revolucija

Čudesan povratak treće dimenzije na velika platna

Filmska revolucija u znaku 3D tehnologije u potpunosti će zavladati kinima

Rana 3D tehnologija pojavila se kao štos holivudskih studija 
Rana 3D tehnologija pojavila se kao štos holivudskih studija 
Više o

Hollywood

,

3D tehnologija

,

3D film

Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, filmske kompanije mogu snimati 3D filmove s nevjerojatnom oštrinom i jasnom slikom. Filmska revolucija je ispred nas. Jeffrey Katzenberg, DreamWorksov mogul i producent Shreka, opisao ju je kao najveću inovaciju od slike u boji prije 70 godina. Tehnološki napredak odašilje valove cijeloj industriji. Pripremite se iskusiti filmove u 3D tehnologiji. 3D je bio jedan od štoseva koje su holivudski studiji koristili 50-ih godina kako bi namamili publiku da dođe u kina. Rana 3D tehnologija zahtijevala je dvije kopije koje su se prikazivale simultano. Naočale koje je publika nosila nisu bile od neke prevelike koristi, osim što ste mogli dobiti jaku glavobolju.

Zato nije ni čudo što je takav 3D trajao vrlo kratko. No, kino budućnosti ponudit će nam nešto što nikada dosad nismo doživjeli. Kada je Disney 2005. pustio u distribuciju animirani film ‘Žuta minuta’, industrija je zabilježila veću gledanost 3D verzije koja je puštena u neka kina. U međuvremenu, izdanja filmova u 3D tehnologiji nastavila su ostvarivati odlične rezultate na kinoblagajnama s crtićima ‘Kuća monstrum’ i ‘Predbožićnom morom’. Singerov ‘Povratak Supermana’ i peti nastavak ‘Harryja Pottera’ imali su neke 3D sekvence.

Dogovor studijaBudući da je 3D tehnologija privukla publiku, studiji poput Disneyja, Foxa, Paramounta i Universala postigli su dogovor da 10 tisuća kina u SAD-u pretvore u digitalna.Universala postigli su dogovor da 10 tisuća kina u SAD-u pretvore u digitalna.Budući da je 3D tehnologija privukla publiku, studiji poput Disneyja, Foxa, Paramounta i  Studiji za animaciju neizbježno predvode 3D revoluciju. Ovo ljeto donosi remake ‘Putovanja u središte Zemlje’ Julesa Vernea kao jednog od prvih igranih filmova u digitalnoj 3D tehnici.

Ako postoji ijedan čovjek koji je sve uvjeravao u budućnost 3D tehnologije, to je James Cameron. Sve od Titanica taj redatelj je prtljao s 3D procesom. Ali Cameronov sljedeći film je oblikovan da bude takav. Zove se ‘Avatar’ (Utjelovljenje) i trenutno je u fazi postprodukcije. Iako se ne zna puno o njemu, u distribuciju će krenuti krajem 2009. Ali što je ‘Prohujalo s vihorom’ napravio za Technicolor 1939., Cameronovo Utjelovljenje moglo bi napraviti za treću dimenziju.

Piše: Piše: Livia Čveljo
01.04.2008. 21:53:06
Novi komentar
nužno
nužno