« Film
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Anim'est

Crtići iz Ceausescuovog bunkera izlaze na svjetlo dana

Povodom 20. godišnjice pada rumunjskog komunističkog režima prikazat će se u to vrijeme cenzurirani i zabranjeni animirani filmovi

(animest.net)
Više o

Bukurešt

,

crtići

,

Anim'est

,

festival animiranog filma

,

Nicolae Ceausescu

,

Balkanimation

U sklopu 4. festivala animiranog filma "Anim'est" u Bukureštu, koji se otvara u petak, održat će se retrospektiva filmova japanskog majstora animacije Hayaoa Miyazakija te biti prikazani rumunjski crtani filmovi koji je cenzurirao bivši komunistički režim.

"U povodu 20. godišnjice pada diktatorskog režima Nicolaea Ceausescua predstavit ćemo niz kratkometražnih crtanih filmova koje je režim cenzurirao ili zabranio kako bismo podsjetili da cenzorske škare nisu štedjele ni animaciju iako je te radove financirala država", rekao je direktor festivala Anim'est Mihai Mitrica.

Među filmovima koje će publika moći vidjeti je i "Casa", čiju režiju potpisuje Zeno Bogdanescu. Film su cenzori ocijenili nostalgičnim prema starim kućama koje je Ceausescu dao porušiti kako bi sagradio svoju megalomansku predsjedničku palaču u južnom dijelu Bukurešta.

Dio programa festival prvi put posvećuje "jednome od najvećih majstora animacije", japanskome redatelju Miyazakiju.

Festival je osnovao i sekciju Balkanimation u sklopu koje će, u konkurenciji, biti prikazano ukupno 13 filmova iz Grčke, Turske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske te Hrvatske koju predstavlja film Vae Soli. Tim debitanskim uratkom Neva Ivanec i Filip Rožić, koji pričaju priču o razminiranju kroz uspomene čovjeka koji sjedi sam na uništenom planetu, već su osvojili nagradu na World Film & Peace Festivalu u Indiji.

Lani je u Bukureštu bio prikazan hrvatski film Veljka Popovića "Ona koja mjeri", koji je također osvojio niz nagrada na drugim festivalima (između ostalih Nagrada za najboljeg debitanta i najbolju glazbu, na "Danima hrvatskog filma 2008", nagradu FIPRESCI u Annecyju, Grand Prix i nagradu Nassos Vakalis na festivalu Balkanima 2008, Nagrada Metropolis na ZEMOS98, Sevilla 2009.)

Na festivalu se očekuje i američki scenarist Mike Reiss (The Simpsons Movie).

Nagrade će biti dodijeljene 10. listopada prije zatvaranja festivala koji je lani privukao 10.000 gledatelja. (hina/metro-portal)

29.09.2009. 14:41:58
Novi komentar
nužno
nužno