« Kultura
objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan
IZLOŽBE

Crteži u prostoru II, izložba Ljubomira Cote u Mimari

Zaokruživši svoj arhitektonski opus, preostalu kreativnu energiju Ljubomir je Cota odlučio ugraditi u kiparsku djelatnost

Ljubomir Cota
Ljubomir Cota (Arhiva)
Više o

izložba

,

kiparstvo

,

Muzej Mimara

,

Ljubomir Cota

Crteži u prostoru II - izložba Ljubomira Cote, održava se u zagrebačkom Muzeju Mimara, od 10. do 31. ožujka 2020.

''Zaokruživši svoj arhitektonski opus, preostalu kreativnu energiju Ljubomir je Cota odlučio ugraditi u kiparsku djelatnost.

Oslobođen profesionalnih obveza i cehovskih obzira, svojem je oblikovanju u novim materijalima i tehnikama mogao pristupiti s uvećanom slobodom i radosnom neposrednošću. Odabrana motivika predstavlja uglavnom ljudsko tijelo-tradicinonalni zadatak i izazov kiparskog djelovanja, a niz radova posvećen je također životinjskim likovima. U svakom slučaju riječ je o biomorfnim i organičkim poticajima, o zadatcima traženja korelativa za vitalno okupljenu cijelinu, za oblike koji podrazumijevaju mogućnost kretanja.

Većina Cotinih radova izvedena je savijanjem željezne žice. Kao što se u crtežu posebna homogenost i uvjerljivost postiže povlačenjem samo jedne jedine linije, koja tvori i zaokružuje obris, tako i u kiparstvu ovoga autora kontinuirani tok jedne te iste žice postaje sredstvom uvećane koherencije i cjelovitosti dojma." ... (Tonko Maroević)

09.03.2020. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno