« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Croatia Airlinesu propao posao zbog loše ocjene

Zbog ocjene FAA Croatia Airlines neće moći realizirati ugovor s United Airlinesom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Croatia Airlines

,

ocjena FAA

,

kategorizacija zrakoplova

Kategorizacije koju su provele američke zrakoplovne vlasti, a odnosi se na dodjelu kategorije 2 hrvatskim civilnim zrakoplovnim vlastima, uzrokovale su za Croatia Airlines propast komercijalnog ugovora s američkim United Airlinesom o međusobnom zakupu sjedala, jer ga američka Federalna uprava zračnog prometa (FAA) neće odobriti.

Upitani za komentar jučerašnje objave američkog veleposlanstva u Zagrebu da je FAA hrvatskoj upravi za civilno zrakoplovstvo dodijelilo kategoriju 2, iz Croatia Airlinesa odgovaraju da su zbog kategorije 2 zrakoplovni prijevoznici registrirani u Hrvatskoj dobili ograničenja za letenje u SAD, a ni američki avioprijevoznici ne mogu zakupljivati sjedala u hrvatskim zrakoplovima.

"Dakle, komercijalni ugovor između Croatia Airlinesa i United Ailrinesa neće se moći realizirati po principu reciprociteta. To znači da Croatia Airlines gubi mogućnost ponuditi svoj komercijalni proizvod na američkom tržištu i to pod svojom međunarodnom oznakom letova OU. Također, United Airlines neće moći zakupljivati sjedala na letovima Croatia Airlinesa ni prodavati hrvatska odredišta pod svojim brandom i svojom oznakom leta UA", stoji u odgovoru Croatia Airlinesa.

Pritom podsjećaju da su svoj prvi interkontinentalni code share ugovor, ugovor s United Airlinesom potpisali u lipnju 2007. godine.

Tim su ugovorom predviđeni letovi pod zajedničkim oznakama (Croatia Airlines - oznaka OU, United Airlines - oznaka UA) iz američkih gradova Washingtona, San Francisca, Los Angelesa i Chicaga u Zagreb, Split i Dubrovnik i to preko sedam europskih čvorišta - Amstardama, Bruxellesa, Pariza, Züricha, Londona (Heathrow), Münchena i Frankfurta.(metro-portal/hina)

26.09.2008. 14:16:36
Novi komentar
nužno
nužno