« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
pravilne kombinacije

Crno vino ne pije se uz ribu

U slučaju da vino koje se pije uz morsku i riječnu hranu ima veću razinu željeza, u ustima ostaje neugodan okus

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

vino

,

crna vina

,

bijela vina

,

hrana i vino

Kada pričamo o Japancima sigurno ih nećemo spomenuti u kontekstu dobrih poznavatelja vina.

Začudo, upravo iz Japana dolazi studija koja dokazuje ono što se bar u mediteranskim zemljama vrlo dobro zna - s mesom crno, s ribom bijelo vino.

Prema japanskim istraživačima, koji su studiju objavili u časopisu Journal of Agricultural and Foof Chemistry, crno vino uz morsku i riječnu hranu ostavlja u ustima neugodan "riblji" okus jer sadržava željezo u puno većim količinama nego bijela vina.

Samo ispitivanje izgledalo je ovako - pripremljeno je jelo na bazi plodova mora koje su odabrani poznavatelji vina morali pojesti. Zatim im je posluženo 38 vrsta crnog te 26 vrsta bijelog vina.(uz to, tu je još bilo i sherrya, porta i madeire) s različitom razinom željeza ovisno o zemlji i regiji podrijetla te godini berbe.

Presuda je bila jasna - kad vino ima veću razinu željeza, što je uglavnom slučaj kod crnih vina, u ustima je ostajao neugodan okus.

Takayuki Tamura, istraživač koji je vodio eksperiment i koji radi za jednu vinarsku tvrtku, kaže da je željezo temeljni čimbenik pri odabiru vina uz ribu.

"Do danas bilo je nemoguće predvidjeti ili pogoditi koja butelja vina manje-više odgovara obroku baziranom na ribi jer nismo znali koji su to elementi što utječu na stvaranje onog neugodnog okusa u ustima", kaže istraživač.

"No, to ne znači da morate izbjegavati sva vina uz ribu", upozorava Tamura. Jednostavno treba uzeti ona koja imaju manje željeza u sebi. Znanstvenici ne poriču da izuzetaka ima, i to mnogo, no napominju da se treba držati principa količine željeza.

Osim toga, u kombiniranju jela i vina, okus ni jednog od ta dva elementa ne smije dominirati nad drugim. U slučaju da dođe do toga, pogriješili ste kombinaciju.

10.11.2009. 13:19:22
Novi komentar
nužno
nužno