« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
WOW!

Crkva mora prihvatiti gay brakove?

Biskupi iz cijelog svijeta okupljeni na sinodi posvećenoj obitelji u ponedjeljak su se složili da Katolička Crkva mora poduzeti "hrabre korake" po tom pitanju, priznavši "pozitivne vrijednosti" civilnog braka

Zanimljive ideje u Vatikanu
Zanimljive ideje u Vatikanu (Arhiva)
Više o

Vatikan

,

Crkva

,

gay brakovi

,

sinoda

,

izvanbračne zajednice

Oko 190 biskupa, kardinala i ostalih crkvenih veledostojnika sudjeluju od 5. do 19. listopada na okupljanju, poznatom kao sinoda, raspravljajući kako bi se učenje Katoličke Crkve o braku, rastavi i homoseksualcima pomirilo s modernim načinima života.

"Ono što je jasno odzvanjalo... jest potreba za hrabrim pastoralnim izborima", rekao je kardinal Peter Erdo u izvješću o prvom tjednu sinode. Erdo je kazao da su konzervativni i progresivniji kardinali žustro rapravljali o "ublažavanju" stajališta prema zabrani pričešćivanja parova koji su se nakon rastave ponovo vjenčali. Također je kazao da su neki kardinali govorili u korist "dostupnijeg i fleksibilnijeg" procesa poništenja vjerskog braka.

Govoreći o izvanbračnim zajednicama, biskupi i kardinali su priznali da je danas za mnoge brakove "vjenčanje luksuz", ističući "egzistencijalnu nesigurnost" kao važan čimbenik u porastu nevjenčanih parova. Također su istaknuli da se i u tim obiteljima gaje "autentične obiteljske vrijednosti".

Po pitanju homoseksualaca, Erdo je rekao da je Katolička Crkva suočena s izazovom da prihvati "kvalitetu koju mogu ponuditi kršćanskoj zajednici... ne dovodeći u pitanje katoličku doktrinu o obitelji i braku".

Nakon opće rasprave prošlog tjedna, biskupi i kardinali bi se tijekom idućih nekoliko dana trebali sastajati u radnim skupinama kako bi donijeli nacrt zaključnog dokumenta. Dokument bi se trebao objaviti u subotu i trebao bi poslužiti kao temelj drugoj sinodi za godinu dana na kojoj bi se predložile reforme i dale na konačno odobrenje papi Franji.

Sinoda završava u nedjelju beatifikacijom Pavla VI., pape od 1963. do 1978. koji je zapamćen po predsjedanju reformističkog Drugog vatikanskog koncila, ali i odbacivanju svih umjetnih sredstava za kontrolu začeća.

14.10.2014. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno