« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
IZUMITELJ WWW-A

Čovjek koji je promijenio svijet: Tim Berners Lee

UZ izumitelja World Wide Weba, nagradu su dobili osnivač CNN-a Ted Turner i inženjer Evans Wadongo

Tim Berners Lee
Tim Berners Lee (Wikipedia)
Više o

internet

,

CNN

,

Tim Berners Lee

,

Evans Wadongo

,

Ted Turner

Nagradu "Čovjek koji je promijenio svijet", koju je utemeljio bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov, osvojio je britanski fizičar, računalni stručnjak i izumitelj svjetske mreže (World Wide Web) sir Tim Berners Lee, prenosi Hina.

Osim Leeja, nagradu su dobili i osnivač CNN-a Ted Turner i 25-godišnji kenijski računalni inženjer Evans Wadongo, koji je kao siromašan dječak iz svoje kuće bez električne energije svakodnevno pješačio 10 kilometara do škole, da bi kasnije postao jedan od najboljih studenata i stručnjaka u državi, a danas svoju energiju i znanje koristi u borbi za širenje obrazovanja i iskorjenjivanje siromaštva u svojoj domovini.

Uoči svoga 80. rođendana Mihail Gorbačov objavio je da će utemeljiti nagradu "Čovjek koji je promijenio svijet", koja će se dodijeliti osobi čijim je istaknutim postignućem u razvoju globalne civilizacije, kulture, društvenih znanosti i tehnologije svijet postao bolji.

U srijedu navečer u Londonu je održan gala koncert u Gorbačovljevu čast na kojem su sudjelovale filmske zvijezde, pjevači i političari. Domaćini gala koncerta u Royal Albert Hallu bili su američki glumci Sharon Stone i Kevin Spacey.

Na koncertu su, među ostalim, nastupili Bryan Ferry i Shirley Bassey, te londonski simfonijski orkestar kojim je ravnao slavni ruski dirigent Valerij Georgijev.

Gorbačov na Zapadu uživa status slavne osobe i smatra se čovjekom koji je oslobodio istočnu Europu od sovjetske vlasti i okončao Hladni rat.

31.03.2011. 13:37:00
Novi komentar
nužno
nužno