« Seks
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
UPS! ;)

Covid je kriv za manjak erekcije?

To sugerira da muškarci koji razviju infekciju COVID-19 trebaju biti svjesni da erektilna disfunkcija može biti štetna posljedica virusa

E, i to se događa...
E, i to se događa... (Arhiva)
Više o

erekcija

,

erektilna disfunkcija

,

Covid-19

Čini se da niti jedan dio tijela nije "siguran" od SARS-CoV-2, virusa koji stoji iza COVIDA-19. Ovaj virus najčešće pogađa pluća, srce, mozak, crijeva, a zadnje studije pokazuju da oštećuje i penis, odnosno da uzrokuje nemogućnost erekcije penisa.

Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Miamiju nedavno su, u malom pilot-istraživanju, objasnili kako se virus COVID-19 može naći u tkivu penisa dugo nakon prebolijevanja infekcije. Vjeruju da bi to moglo potencijalno pridonijeti problemima s postizanjem erekcije.

Podaci su nedavno dokumentirani u World Journal of Men's Health. Znanstvenici su prikupili tkivo penisa od četiri pacijenta koji su podvrgnuti operaciji proteze penisa zbog teške erektilne disfunkcije.

>> Penis će vam otkriti koliko ćete dugo živjeti >>

Dvojica pacijenata nisu imala koronavirus, jedan je prethodno prebolio blažu zarazu koronavirusom, a četvrti pacijent oporavio se nakon težeg obolijevanja i hospitalizacije zbog koronavirusa.

Obojica zaraženih muškaraca rekli su kako su imali normalnu erektilnu funkciju bez lijekova prije nego su se zarazili koronavirusom. SARS-CoV-2 pronađen je u tkivu penisa dvojice muškaraca koji su imali koronavirus, ali ne i u nezaraženom paru. To je posebno zapanjujuće budući da su muškarci koronavirus imali najmanje šest mjeseci prije, što sugerira da se virus sve to vrijeme zadržavao u penisu.

Sve je povezano s krvnim žilama. Već je prije utvrđeno kako SARS-CoV-2 može napadati krvne žile i prouzročiti oštećenje krvožilnog sustava. Čini se da se to odnosi i na krvne žile u erektilnom tkivu penisa. Kako bi do erekcije došlo, krv nadire u spužvasto erektilno tkivo - zvano kavernozno tijelo - usred penisa, zbog čega penis postaje tvrd. 

>> Erektilna disfunkcija povezana je sa srčanim problemima >>

Jedno ne uzrokuje nužno drugo, ali...

U ovom istraživanju znanstvenici su primijetili da su zaraženi muškarci imali oštećenja sluznice malih krvnih žila u tkivu penisa, ali muškarci bez virusa nisu. Na temelju svih ovih opažanja, autori studije pretpostavljaju da koronavirus i nastalo oštećenje krvnih žila u penisu mogu doprinijeti erektilnoj disfunkciji kod nekih pacijenata.

Također se iznosi da se pogoršanje erektilne disfunkcije može povezati s prisutnošću  virusa u tkivu penisa. Valja imati na umu kako je ovo pilot istraživanje koje ima mali broj uzoraka. Odnosno, ako imate problema s erekcijom, a preboljeli ste koronu, ne znači odmah da je jedno nužno vezano uz drugo. Ali, slobodno posjetite doktora, piše IFL science

>> Kako muškarci stvaraju probleme u seksu >>

"Naše istraživanje pokazuje da COVID-19 može uzrokovati raširenu disfunkciju endotela u organskim sustavima izvan pluća i bubrega. Osnovna endotelna disfunkcija koja se dogodi zbog koronavirusa može ući u endotelne stanice i utjecati na mnoge organe, uključujući penis ", rekao je Ranjith Ramasamy, autor studije i izvanredni profesor i direktor Programa za reproduktivnu urologiju Miller School-a, u priopćenju za javnost. "To sugerira da muškarci koji razviju infekciju COVID-19 trebaju biti svjesni da erektilna disfunkcija može biti štetni učinak virusa, te bi trebali otići liječniku ako razviju simptome erektilne disfunkcije", rekao je. 

24.06.2021. 21:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.06.2021. 21:41
    a prije kovida stres:))))))))))))
Novi komentar
nužno
nužno