« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Clinton i Lavrov o kontroli naoružanja, Gruziji i NATO-u

Trenutačno neslaganje dviju zemalja oko Gruzije ne bi trebalo poremetiti pregovore o kontroli naoružanja.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

NATO

,

Barack Obama

,

Rusija

,

Gruzija

,

Dmitrij Medvedev

,

Sergej Lavrov

,

SAD Rusija nuklearno oružje

,

START

,

pregovori o razoružanju

,

kontrola naoružanja

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u četvrtak da je s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Washingtonu raspravljala o načinima jačanja sigurnosti nuklearnih objekata i sprječavanju širenja nuklearnog materijala i naoružanja u svijetu.

"Ministar vanjskih poslova i ja razgovarali smo o određivanju mjerila i primjera za unaprijeđenje sigurnosti nuklearnih objekata i sprječavanju širenja nuklearnog materijala diljem svijeta", kazala je Clinton nakon razgovora s Lavrovom u State Departmentu.

Clinton i Lavrov su naglasili kako trenutačno neslaganje dviju zemalja oko Gruzije, gdje je u tijeku sporna vojna vježba NATO-a, neće poremetiti pregovore o kontroli naoružanja. Na zajedničkoj konferenciji za tisak, oboje su s optimizmom govorili o ublažavanju razlika oko pitanja koja su posljednjih godina opterećivanja njihove odnose.

"Mi želimo normalizirati odnose i podići ih na višu razinu", kazala je Clinton.

"To je zastarjelo razmišljanje da imamo neslaganje u jednom području, pa onda zato ne bi trebali raditi na nečem drugom što je od ogromne važnosti. Mi tako ne mislimo", dodala je.

Lavrov je naglasio kako je ograničenje nuklearnog naoružanja "previše važno za Rusiju i za SAD i ostatak svijeta, da bi bilo talac" nesuglasja.

Prethodna, Busheva administracija, nije željela široke pregovore o kontroli naoružanja s Rusijom, a zahlađenju odnosa najviše je pridonio planirani razmještaj američkog sustava za obranu od projektila u Poljskoj i Češkoj.

"Imali smo vrlo plodne razgovore koji su posvećeni ispunjavanju uputa što su ih dala dvojica predsjednika - predsjednik (Dmitrij) Medvedev i predsjednik (Barack) Obama", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za tisak s Clinton.

Obama i Medvedev su na svom prvom susretu u Londonu početkom travnja dogovorili suradnju na nizu pitanja, te pokrenuli pregovore o zamjeni Sporazuma o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanje - START, iz 1991., koji ističe ove godine, novim sporazumom.

Šefa ruske diplomacije kasnije će primiti i predsjednik Barack Obama, što ranije nije bilo službeno najavljeno.

Do Lavrovljeva posjeta Washingtonu dolazi u vrijeme rasta napetosti oko vojnih vježbi NATO-a u Gruziji, kojima se Moskva odlučno protivi, kao i svakom približavanju Gruzije, Ukrajine ili drugih bivših sovjetskih republika Sjevernoatlantskom savezu, u nastojanju da u postsovjetskom prostoru uspostavi zonu primarnog utjecaja Rusije.

Rusija je objavila svoje povlačenje sa sastanka Vijeća NATO-Rusija predviđenog za kasnije ovoga mjeseca, zbog protjerivanja dvaju ruskih diplomata iz Bruxellesa.

Lavrov je u četvrtak izrazio nadu da će se rad Vijeća NATO-Rusija biti obnovljen u dogledno vrijeme.

"Nadamo se da će u bliskoj budućnosti prepreke na putu obnove rada Vijeća NATO-Rusija, koje su umjetne, biti u cijelosti prevladane i da će to važno tijelo nastaviti s radom", rekao je Lavrov u Washingtonu. (hina/metro-portal)

07.05.2009. 22:19:55
Novi komentar
nužno
nužno