« Život
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
UPS! ;)

Civilizacija nam definitivno propada?

Dostupni podaci sugeriraju da će naše odluke tijekom idućih deset godina odrediti dugoročnu sudbinu civilizacije

Nije baš lijepo čuti ovako nešto...
Nije baš lijepo čuti ovako nešto... (Arhiva)
Više o

svijet

,

propast

,

civilizacija

Iako je vikend i vrijeme nije loše, nudimo vam zanimljivu ideju koja je, izgleda, i više nego istinita - civilizacija kakvu sada poznajemo do kraja stoljeća če jednostavno nestati... vjerovali vi to ili ne.

Nova studija Gaye Herrington, direktorice KPMG-a, jedne od najvećih revizorskih tvrtki na svjetu koja pripada 'velikoj četvorci' globalnih revizorskih tvrtki, otrila je da su slavna, desetljećima stara upozorenja MIT-a o rizicima propasti industrijske civilizacije prilično točna kada se uzmu u obzir novi empirijski podaci, piše Vice

Dok se svijet ekonomski pokušava oporaviti od pandemije, ova studija ukazuje na ključna pitanja i rizike pokušaja povratka na staro normalno. Naime, 1972. godine, tim znanstvenika s MIT-a napravio je studiju o propasti civilizacije u 21. stoljeću zbog velike eksplotacije resursa.

>> Ovo je vjerojatno kraj civilizacije kakvu poznajemo >>

Njihova studija, koja je proglašena kontroverznom, izazvala je veliku raspravu te su je u to vrijeme ismijavali stručnjaci koji su pogrešno predstavljali metodu i nalaz studije MIT-a.

No analiza stručnjaka s MIT-a dobila je potvrdu nakon studije Gaye Herrington koja je objavljenja u Yaleovom časopisu o Industrijskoj ekologiji 2020. godine, a sada je dostupna na internetskim stranicama tvrtke KPMG.

Zaključak njene studije je da trenutna putanja tzv. 'business-as-usual' modela vodi prema padu ekonomskog rasta u idućem desetljeću te može potaknuti raspad društva oko 2040. godine. 

>> Kraj svijeta ili civilizacije? >>

Studija, kako piše Vice, predstavlja rad vrhunske analitičarke unutar globalne korporacije koja je ozbiljno shvatila model "granice rasta". No, sama studija nije povezana niti se provodi u ime KPMG-a i ne odražava nužno stajališta revizorske tvrtke. 

Njena studija također otkriva da tehnološki napredak i povećana ulaganja mogu pomoći u izbjegavanju postojećih rizika te dovesti do novog stabilnog i prosperitetnog društva koje djeluje unutar granica planeta. Čovječanstvu je, navodi Herrington, ostalo 10 godina da se promijeni. 

"U ovom trenutku, podaci se najviše poklapaju s modelima sveobuhvatne tehnologije i 'business-as-usual' koji ukazuju na usporavanje i eventualno zaustavljanje rasta u idućih deset godina, no MIT-ova studija ostavlja otvoreno pitanje hoće li ekonomski pad dovesti do raspada društva", navodi Herrington u studiji. 

>> Izgleda li ovako kraj civilizacije? >>

Iako se scenarij "stabiliziranog svijeta" najmanje usko prati, još uvijek je moguća promjena putanje, odnosno okretanjem prema nekom drugom cilju, a ne rastu. 

17.07.2021. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.07.2021. 18:18
    Raspad sistema
Novi komentar
nužno
nužno