« Iza ogledala
objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana
ZANIMLJIVO

Civilizacija Maja i dalje ostaje tajnovita

Njihova civilizacija se razvijala na području današnjeg Meksika, Belizea, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, te je dosegla svoj vrhunac između 250. i 900. godine nove ere

Nije to sve jasno do kraja...
Nije to sve jasno do kraja... (Arhiva)
Više o

Maje

,

majanska religija

,

majanska civilizacija

Maje su bile jedna od najznačajnijih civilizacija drevne Amerike, poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu, naprednoj arhitekturi i složenim društvenim strukturama. Njihova civilizacija se razvijala na području današnjeg Meksika, Belizea, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, te je dosegla svoj vrhunac između 250. i 900. godine nove ere.

Majanska društva bila su organizirana u nezavisne gradove-države, od kojih su najpoznatiji Tikal, Palenque, Copán i Chichén Itzá. Svaki grad-država imao je vlastitog kralja, a društvo je bilo strogo hijerarhizirano, s kraljevima i plemstvom na vrhu, svećenicima i ratnicima u sredini, te seljacima i robovima na dnu.

Jedan od najvažnijih aspekata majanske civilizacije bila je njihova pisana kultura. Maje su razvile složen hijeroglifski sustav pisanja, koji su koristili za zapisivanje povijesti, mitologije i astronomskih opažanja. Zahvaljujući njihovim rukopisima, poznatim kao kodeksi, i spomenicima ukrašenim hijeroglifima, povjesničari su uspjeli rekonstruirati mnoge aspekte njihovog svakodnevnog života i vjerovanja.

Astronomija je imala ključnu ulogu u životu Maja.

Oni su pažljivo promatrali kretanja nebeskih tijela i razvili su precizne kalendare. Najpoznatiji od njih je Dugi račun, koji je korišten za praćenje dugih vremenskih razdoblja.

Njihov kalendar bio je toliko precizan da je mogao predvidjeti solsticije, pomrčine i druge astronomske događaje s izvanrednom točnošću.

Majanska arhitektura također je bila izuzetno razvijena.

Gradili su monumentalne piramide, hramove, palače i terase, često ukrašene složenim reljefima i skulpturama. Ovi građevinski podvizi svjedoče o njihovom inženjerskom znanju i umjetničkom umijeću.

Krajem 9. stoljeća, mnogi od glavnih majanskih gradova bili su napušteni iz razloga koji nisu potpuno jasni. Pretpostavlja se da su kombinacija ratova, iscrpljivanja prirodnih resursa i društvenih nemira pridonijeli padu ove velike civilizacije.

Iako je njihova politička moć oslabila, kultura Maja nije nestala. Njihovi potomci i danas žive u regiji, a njihova baština nastavlja oblikovati identitet naroda u srednjoj Americi.

09.08.2024. 20:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.08.2024. 21:32
    Pametna rasa
Novi komentar
nužno
nužno