« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
NOVO SLABLJENJE

Dionički indeksi SAD-a i Europe u padu

Američko gospodarstvo zabilježilo je pad, a Europa je pod pritiskom slabljenja bankarskog i farmaceutskog sektora.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

burze

,

DAX

,

Wall Street

,

Deutsche Bank

,

Citigroup

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

FTSE

,

Nikkei

,

S&P 500

,

Bank of America

,

CAC

,

AstraZeneca

,

Lloyds Banking Group

Dow Jones terminski indeks bio je oko 14,30 sati na gubitku 77, a Nasdaq indeks 11,75 bodova. S&P terminski indeks bio je u minusu 9,2 boda i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Američko ministarstvo financija objavilo je danas da će svoje povlaštene dionice u Citigroupu zamijeniti običnim dionicama, čime postaje vlasnikom oko 36 posto svih dionica donedavno najveće američke banke. Pritom konverzija dionica ne podrazumijeva ulijevanje svježeg kapitala u banku.

Cijena dionice Citigroupa pala je nakon te vijesti 44 posto, a snažno je, 17 posto, pala i cijena dionice Bank of America, jer se ulagači plaše da će Washington poduzeti slične korake, koji bi mogli istisnuti dioničare, kako bi stabilizirao bankarski sustav.

"Mislim da ovaj dogovor nije dobra vijest. No, ja nisam čuo dobru vijest barem dvije godine, a mislim da će do iduće proći još barom toliko vremena. U ovom slučaju sa Citigroupom možemo govoriti o obliku nacionalizacije", kaže Peter Kenney, direktor u tvrtki Knight Equity Markets.

Loše raspoloženje na američkom tržištu posljedica je i podatka da je u posljednjem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod SAD-a pao 6,2 posto, što je više nego što su pokazali preliminarni podaci i više nego što se očekivalo.I europski indeksi slabe

Europski burzovni indeksi u petak su se našli pod pritiskom slabljenja dionica farmaceutskog i bankovnog sektora, izazvanog strahovima oko zarada farmaceutskih kompanija nakon novog američkog prijedloga proračuna, te velikog gubitka u britanskom Lloydsu.

U takvim okolnostima londonski FTSE indeks oslabio je tri posto, na 3.797 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 3,3 posto, spustivši se na 3.813 bodova.

Farmaceutske dionice bile su najveći gubitnici uslijed vijesti da je američkim prijedlogom proračuna predviđeno obuzdavanje potrošnje, kako bi se potrošačima omogućila kupnja jeftinijih lijekova a farmaceutskim kompanijama onemogućilo sklapanje sporazuma koji bi priječili konkurenciju generičkih lijekova.

AstraZeneca zabilježila je pad cijene dionica od 6,3 posto, Sanofi-Aventis od pet posto, a Roche od 2,3 posto.

Oslabile su i dionice britanskih banaka, predvođene Lloyds Banking Groupom, čije su dionice potonule 21 posto nakon što je objavio da je prošlu godinu zabilježio s golemim gubitkom.

Od ostalih pripadnika bankovnog sektora, s prosječnim padom cijena dionica od 3,0 posto, na vrijednosti su još izgubile dionice Santandera, za 2,7 posto, Deutsche Banka, za 3,7 posto, te BNP Paribasa, za 3,3 posto.

Globalne razvojne banke pokrenule su dvogodišnji program pomoći, u okviru kojeg namjeravaju osigurati do 24,5 milijardi eura za podupiranje bankovnog sektora i poduzetništva u regiji istočne i srednje Europe. Analitičari kažu da će krizom pogođena gospodarstva srednje i istočne Europe priječiti svaku šansu za oporavak europskih dionica.

Na strani rijetkih dobitnika bio je Deutsche Telekom, čije su dionice ojačale 1,9 posto nakon što je podigao naviše svoje procjene rezultata u 2009. , uz vijesti o solidnom prošlogodišnjem poslovanju.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je na dobitku gotovo 1,5 posto, zaključivši ovotjedno poslovanje na 7.568 bodova. (hina/metro-portal)

27.02.2009. 16:13:07
Novi komentar
nužno
nužno