« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
PRVI RAST

Cijene nafte stabilne iznad 44 dolara

Rezanje proizvodnje OPEC-a i rast američke potražnje pogurali su cijene prema gore.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

nafta

,

cijena nafte

,

OPEC

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na svjetskim tržištima iznad razine od 44 dolara i na dobrom su putu da završe mjesec pet posto u plusu u odnosu na siječanj, što je prvi rast na mjesečnoj razini od lipnja prošle godine.

Barel sirove nafte za isporuke u travnju pojeftinio je na američkom tržištu 89 centi, na 44,33 dolara, nakon što je u četvrtak završio trgovinu na 45,22 dolara, u plusu od 2,72 dolara. Na tržištu u Londonu njegova cijena bila je 58 centi u minusu i iznosila je 45,93 dolara.

"S obzirom na to da se utjecaj smanjenja OPEC-ove proizvodnje jasno osjeća na tržištima, predviđamo nastavak rasta cijena u idućim tjednima", kazali su analitičari iz JP Morgana u izvješću Globalna energetska strategija.

OPEC primjenjuje dogovor o 5-postotnom smanjenju globalne proizvodnje od rujna, odnosno za oko 4,2 milijuna barela dnevno, kako bi podupro cijene nafte.

Konzultantska tvrtka iz Ženeve Petrologistics objavila je početkom tjedan da je OPEC na putu da ispuni 89 posto planiranog smanjenja proizvodnje do kraja veljače.

Cijene nafte dotaknule su rekordnih 147,27 dolara za barel u srpnju prošle godine a u razdoblju od šest mjeseci pale su za više od 100 dolara, na 32,49 dolara u prosincu, nakon što je globalno gospodarstvo kliznulo u brzu i duboku recesiju.

Znakovi oporavka od recesije nisu na pomolu a vodeće industrijalizirane i zemlje u razvoju redovito objavljuju gospodarske podatke koji pokazuju pad osobne potražnje, rast nezaposlenosti i zaleđenu kreditnu likvidnost. Takvo okruženje i dalje pritišće naftna tržišta.

Članice OPEC-stoga i dalje razmišljaju o mogućem dodatnom smanjenju proizvodnje na sastanku u ožujku, dok Ujedinjeni Arapski Emirati najavljuju smanjenu opskrbu azijskih rafinerija u travnju.

Cijena barela referentne košarice OPEC-ove nafte u četvrtak je poskupila za 2,45 dolara na 42,95 dolara, priopćeno je u petak iz tog kartela. (hina/metro-portal)

27.02.2009. 15:32:33
Novi komentar
nužno
nužno